Ha a hazaszeretet nem tart itthon

Akkor majd itthon tart a szerződés. Kezdheted a fejtörést: aláírom – nem írom. Tudsz-e 18 évesen ilyen felelős, az egész jövődet meghatározó döntést hozni?

A hallgatói szerződés aláírásával köteles vagy képzésedet a meghatározott tanulmányi idő maximum másfélszerese alatt teljesíteni. A diplomád megszerzés után pedig ketyeg az óra, de pánikra semmi ok, a magyar állam törekedni fog arra, hogy munkalehetőséget biztosítson neked, de az a rendeletből nem derült ki, hogy hol kell reklamálni, ha ez nem sikerül neki. Jó hír, hogy a regisztrált álláskeresői időszak (ami rendes esetben 90 nap, nyugdíj előtt 5 év: nagypapák előnyben) is beleszámít a kötelező honi munkavállalásba, sőt, a gyermekgondozási segély és a gyermekgondozási díj folyósításának időszaka is. A népességfogyást megakadályozandó, ha van 3 gyereked, akkor mentesülsz is az egész herce-hurca alól (ugyanarra a 3 gyerekre csak az egyik szülő), nem kell visszatérítened – ledolgoznod semmit. Az, hogy nincs elég óvoda, óvónő, és három gyerekkel esélyed sincs Magyarországon elhelyezkedni, ne zavarjon, majd a srácaid eltartanak. Persze, a mai gazdasági helyzetben hálásak lesznek, hogy egy 40 négyzetméteres panelben, kenyéren és vízen csak felcseperedtek valahogy. A 70’-esek a Ratkó-gyerekek voltak, a 2020-ok meg Hoffmann-gyerekek lesznek.

Ha már a sztenderd nemi szerepeknél tartunk, a gyerekszülés a lányoké (bár apa is elmehet gyesre, csak ez nem egy olyan modern ország, érted, a nőnek a konyhában) akkor adjunk valamit a fiúknak is: az önkéntes katonai szolgálat ideje dupla munkavégzési időnek számít. Még egy kivétel a nemzeti összetartozás propagandáját erősítendő: a határon túli magyaroknak magyarországi egyetemen végzett képzési idejének származási országban való törlesztése szintén duplán számít. Tehát ők a röghöz kötést egy másik országban is letudhatják.

Számít az egyetem előtti és alatti munkavégzés is, a részmunkaidőt teljesnek, a két munkahelyet viszont csak egynek számolják (ellenben a párhuzamos egyetemi alapképzés duplázás).

A szerződésszegő: Ha nem dolgozod le képzési időd kétszeresét az államnak, visszafizeted a képzésed költségét, erre kapsz részletfizetési lehetőséget is: ötmillió forint alatti összeget 10 éves, afölöttit pedig 15 éves futamidő alatt kell visszapengetni, haladó matekosok előnyben. Ha nem létesítesz, vagy nem tartasz fenn magyarországi munkaviszonyt, akkor életbe lép a visszafizetési kötelezettség, és az ösztöndíjad ”visszatérítés esedékessé válásának naptári félévét megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamatot három százalékponttal meghaladó kamattal megnövelt összegét” kell megtérítened az államnak. Majd figyelni kell, hogy lehetőleg megfelelő gazdasági helyzetre essen a naptári félévet megelőző utolsó nap.

Visszatérítésre köteleznek akkor is, ha végül nem szerzed meg a képesítésed: Ha tartós betegséged, baleset vagy gyerekszülés akadályoz a diplomázásban, akkor méltányossági alapon felmentenek a kötelezettségek alól.

Ha jó tanuló vagy, megszerzed 3 év alatt a diplomádat (6 év munkaviszony), óra indul, de felvesznek mesterképzésre, 2 év alatt termelsz újabb 4 év kötelező munkaviszonyt. Ha a 3 éves doktori képzésre is jelentkezel, és nem kutatsz, utazgatsz feleslegesen, elsőre megvan minden, akkor egyrészt nagyon ügyes vagy, másrészt 15 év alatt 6, 17 év alatt még 4, 20 év alatt összesen 6+4+6 = 16 év hazai munkaviszonyt kell produkálnod. Elköszönhetsz a nemzetközi karrieredtől, hiába jártál 8 évig egyetemre.

Ha kevéssé példás tanuló vagy, 4 év alatt némi csúszással elvégzed az alapképzést, jelentkezel mesterképzésre, amit 4 helyett mondjuk 6 félév alatt csinálsz meg, mert az ERASMUS jó buli, egyet meg passziváltatsz, mert nem leszel kész a diplomamunkáddal (de szerencsére a passziváltatás nem számít bele a törlesztendő képzési időbe). A doktori képzéseden kutatási témát váltasz, ott is megcsúszol, 3 év helyett 5 év alatt fejezed be. Tehát összesen 13 évet töltöttél a felsőoktatásban, és 9 éve pörög az időd. Hacsak nem a mesterséges megtermékenyítés volt a szakterületed, akkor nem biztos, hogy pöccre hármas ikreid lesznek, úgyhogy papíron alapítasz itthonra egy vállalkozást, és megszöksz Indiába elefántot mosni.

Bármikor alakulhatnak szerencsétlenül a dolgok, mondjuk 3 éves alapképzésed utolsó évében beüt a szociális krach, nincs pénz tankönyvre, el kell menned a Tescoba dolgozni, nincs mese. Passziválási lehetőségeid elfogynak, ki kell iratkoznod, viszont életbe lép a visszafizetési kötelezettséged. Az Oktatási Hivatal példátlan módon részletfizetést is biztosít, és hazai munkaviszonyként beszámolja a Tesco-t is, így a munka mellett havi 20 ezret kell csak az el nem végzett képzésért kipengetni. 6 év alatt befejezed a törlesztést, és többet a közelébe sem mész a felsőoktatásnak, mert nem akarsz kockáztatni.

Nem kötelező hallgatói szerződést aláírnod, amennyiben nem kívánod igénybe venni az állam adta lehetőséget, átsorolhatsz önköltséges képzésre, és például felveheted a diákhitelt. A hallgatói szerződéssel a HÖOK sem ért egyet.

Kimondottan kevés időt hagytak a gondolkodásra, mérlegelésre, de annyiban segíthetünk, hogy minden felmerülő kérdésedre válaszolunk az ELTE EHÖK Facebook oldalon.

Mandovszky Adél
ELTE Online

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]