ABsolute, harmadik felvonás – Alkalmazott Bölcsészet Konferencia a BTK-n

Ha a bölcsészettudományokról neked is csupán az elmélet jut az eszedbe, akkor neked találták ki ezt a konferenciát! Az ABsolute-on az előadók megmutatják: a bölcsészetnek igenis van gyakorlati haszna.

A korábbi két sikeres alkalom után ismét az alkalmazott bölcsészeté lesz a főszerep az ELTE Bölcsészettudományi Karán. November 21-én egy egész napos konferenciát szervez az ELTE BTK HÖK Magyar Intézetek Képviselete és a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) Nyelvtudományi Osztálya. A konferencián idén három szekcióban folytatódik a párbeszéd a bölcsészettudományok alkalmazhatóságáról.

A közvélekedés gyakran elmarasztaló a bölcsészettudományokról. Ennek fő oka, hogy a kutatásokból gyakran hiányolják a társadalmi értékét, nem látják a széleskörű hasznát és alkalmazhatóságát. A konferencia célja, hogy a bölcseleti tudományok társadalmi hasznosságára hívja fel a figyelmet. Éppen ezért olyan előadások kerültek a szekciókba, amikben az elméleti háttér mellett hangsúlyos szerepet kap a kutatás gyakorlati felhasználása.

ABsolute III

Az ABsolute III. konferenciát Dr. Bartus Dávid, az ELTE BTK tudományos és kutatásszervezési ügyeinek dékánja nyitja meg egy kötetbemutatóval egybekötve. Az első, Stratégiák című szekcióban az első előadó Hamsovszki Júlia. Témája a a lengyel és orosz állandósult szókapcsolatok fordítása, ami összecseng az első ABsolute egyik előadásával, ahol Rudolf Anna tartott előadást a svéd ifjúsági irodalom magyarra fordítási problémáiról. Ugyanúgy az első szekcióban kapott helyet az ELTE Online főszerkesztője, Blankó Miklós, aki a Magyaróra. Gondolatok egy módszertani folyóirat megszületése-újjászületése kapcsán címmel tartja előadását. Blankót követi Egres Dorottya és Petschner Anna a paksi atomerőmű vitájáról szóló előadásukkal. A szekciót Puzder Zsófia, Száraz Bettina és Mrázik István kutatása zárja. Ők Hogyan udvarolnak a hangszalagok? címmel tartanak előadást.

A második szekcióban a reprezentációé a főszerep. A tér felhasználásának módjait vizsgálja Béni Brigitta Anett néprajzos szemmel. Közvetlenül utána az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Jancsó Dorottya beszél a hindi nyelvű filmművészetről. Előadásának alcíme Az esküvős film a politikai kommunikáció eszköze az 1990-es években. A következő előadó Rideg Béla, aki a Tisztogatás című regény traumareprezentációiról számol be. A szekció két utolsó előadója, Zalatnay Lídia és Márki Herta is irodalmi témával foglalkozik. Zalatnay a szövegértelmezés térfoglalásáról, míg Márki az irodalmi szövegek magyar mint idegen nyelv órán történő feldolgozásáról tart előadást.

DSC_6382

A harmadik és egyben az utolsó szekcióban főleg történettudományi jellegű előadások szerepelnek. Szabó Róbert az első világháborús áldozatvállalás gyakorlati szempontú kutatásáról számol be, míg Percze Máté Szaúd-Arábia múlt századi történelmével foglalkozik. Erdős András Patrik előadásában a női szerepekről, illetve a női szereplőkről számol be az 1918–1919-es időszakból. A szekció többi előadásától eltér Thomázy Tímea kutatása a brazíliai magyar nyelvoktatás helyzetéről. A közös pont a szekció címe: Perspektívák.

A zárszó és az azt követő fogadás előtt egy kerekasztal-beszélgetés is szélesíti a programfüzetet. Az Alkalmazott bölcsész, bölcsész alkalmazott című beszélgetés résztvevői a már említett Jancsó Dorottya és Dr. Bartus Dávid mellett Kovács Péter, a HÖOK elnökhelyettese és Nemes László, a DOSZ elnöki megbízottja.

DSC_7687

A tavalyi konferencián a felsőoktatásban tanulók jegyzetelési stratégiái, a tanárjelöltek kommunikációja és a roma holokauszt kutatása is szerepelt a konferencián előadók témái között. Az elmúlt évek konferenciái bebizonyították, hogy a bölcsészet nem csupán elméleti jellegű lehet, hanem gyakorlati szempontból is értékelhető a társadalom számára. A felsorolt előadók és témák alapján idén is hasonlóan sokszínű és a tudományos diskurzust magas színvonalon folytató konferenciára készülhetünk. A szervezők remélik, hogy idén még több érdeklődő kapcsolódik be a bölcsészettudományok gyakorlati hasznosíthatóságára koncentráló párbeszédbe.

A konferenciáról az ELTE Online ezúttal is tudósítani fog.

Az ABsolute III. Facebook-eseménye itt, a honlapja pedig, a konferencia teljes programjával, itt érhető el.

 

A kiemelt képet és a beillesztett képeket a korábbi konferenciákon készítette Burkus Dávid (ELTE Online) és Kovács Miklós Dániel. A logó forrása.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]