Felvételi eredmények – Az ELTE továbbra is a legnépszerűbb

Idén 10 170 azoknak a hallgatóknak a száma, akik felvételt nyertek az ELTE-re, és szeptemberben nálunk kezdhetik meg a tanulmányaikat. A tavalyi 9 744 gólyához képest (ami akkor is rekordmennyiségű volt) ez további 400 fővel történő emelkedést jelent, ami bizonyítja, hogy továbbra is az ELTE a legnépszerűbb az egyetemisták körében.

Az idei felvételi statisztikák szerint összesen több mint 43 ezer hallgató aspiráns jelentkezett az ELTE-re, akik közül 10 ezren nyertek felvételt, közülük kétezren mesterképzésben kezdhetik tanulmányaikat. Az egészen pontosan 2006 új hallgatóval a mesterképzések népszerűségének szempontjából toronymagasan vezet az ELTE. (A második helyen szereplő Debreceni Egyetemre 1017 mesterszakos hallgatót vettek fel.)

Kari bontásban az adatok a következők: legtöbben a Bölcsészettudományi Karon lesznek gólyák: 2330 elsőévest vár a BTK szeptembertől. A Természettudományi Karra vették fel a második legtöbb hallgatót, ott 1188-an kezdik meg tanulmányaikat. A létszám szerinti dobogó harmadik fokára Pedagógiai és Pszichológiai Kar állhat fel, ott alig kevesebb, mint a TTK-n: 1124 hallgató ülhet be a padokba szeptemberben.

iloveELTE

A legnépszerűbb szakok az ELTE-n a következők: a jogász szakon 757, a programtervező informatika szakon 673, a gyógypedagógián pedig 537 új hallgató kezdi meg tanulmányait.

Bár idén a legmagasabb ponthatárt nem egy ELTE-s szak szolgáltatta (a Neumann János Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakján 478 pont volt a bejutási határ), mégis van három olyan tanári szak, ami alig 3 ponttal marad el az idei csúcstól. A matematika-orosz, német-francia, történelem-latin tanári szakpárok mindegyike 475 pontot követelt a jelentkezett hallgatóktól. Mind a három említett szakra 1-1 hallgatót vettek fel. A magas ponthatárok tízes listáját tovább bővíti az ELTE: a történelem-spanyol, biológia-kémia és informatika-spanyol szakpárok is 470 pont felett voltak elérhetőek a hallgatók számára.

Idén új szakok is megjelentek az ELTE által kínált lehetőségek között. Mesterképzésben magyarul először indul a rajz- és vizuális kultúra tanárszak, valamint a buddhizmus tanulmányok is, ahova két hallgató is felvételt nyert. Angol alap- és mesterképzésben újdonságot jelentenek az óvodapedagógus, az anyagtudomány, a környezettudomány és az angol nyelvoktató szakok.

És ha már az angol nyelvű képzéseknél tartunk: 30 %-os növekedés mutatható ki az angol nyelvű képzések iránti érdeklődésben. Idén 195 hallgató kezdheti meg tanulmányait angol nyelven. A legnépszerűbbnek a Társadalomtudományi Kar nemzetközi tanulmányok alapszakja mutatkozott, ahol 47 fővel gyarapodott az egyetemünk angol nyelven tanuló hallgatóinak létszáma. Ez kétszer annyi, mint 2018-ban.

image

Még nagyobb növekedést mutat a jelentkezésre idén másodszor lehetőséget nyújtó Gazdálkodástudományi Intézet. Idén februárban és szeptemberben összesen 700 hallgatót vettek fel mesterképzésre, valamint most szeptemberben további 650 alapszakos hallgató kezdheti meg tanulmányait a GTI-n.

Az új hallgatók figyelmébe ajánlott hasznos információk a következő linkeken elérhetők:

Minden alapinformáció a karokról, szervezeti egységekről, az EHÖK-ről megtalálható az elte.hu-n, ahol továbbá a szabályzatok is letölthetők. A Neptun tanulmányi rendszerbe szintén segít belépni az elte.hu, külön az első lépések megkönnyítésére írt cikkel. A beiratkozási időpontokat karonként, valamint szakonként itt tudjátok böngészni. További hasznos tanács, hogy keressétek fel a szakotok aktuális Facebook-csoportját, valamint a hallgatói érdekképviselet elérhetőségeit, hiszen ha bármiben segítségre van szükségetek, a HÖK-ös kollégák állnak a rendelkezésetekre.

Minden újonnan felvett hallgatónak gratulálunk!

Az adatok forrásai: a már sokszor említett elte.hu, rangsorokat állított össze az eduline a mesterképzésről és a ponthatárokról, valamint hosszú statisztikákat közölt a felvi.hu is (hallgatók egyetemek szerint, hallgatók az ELTE-n belül).

A képek forrásai: a kiemelt, az első és második beillesztett.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]