7 tanács leendő elsőéveseknek

A sikeres felvételi és az első tanítási nap közötti periódusban érdemes elgondolkodni azon, hogy mit is vársz az egyetemi éveidtől. Az alábbiakban néhány tippel szeretnénk segíteni, hogy minél többet profitálhass ebből az időszakból.

Tájékozódj!
Először is töltsd le és böngészd át a Hallgatói Követelményrendszert (HKR). Ismerkedj meg az „egyetemi szótárral” (hallgatói jogviszony, rangsorolásos kurzusfelvétel, kredit, térítési díj stb.), nézegesd meg az ösztöndíj-lehetőségeket, és keresd ki a dokumentum végén a saját karodra vonatkozó külön szabályokat.

Mostanra biztosan hallottál már a Neptun nevű elektronikus tanulmányi rendszerről. A kötelező tárgyaid mellett lehetőséged van arra is, hogy szabad kreditekért vagy pénzért plusz órákat vegyél fel. Ha szeretnél sportolni, keress rá a VTN kódra a tárgyfelvételnél. A nyelvórákról az ELTE Origó Nyelvi Centrum oldalán informálódhatsz. A szabadon választhatókat (pl. Kínai nyelv kezdőknek, Érveléstechnikai és logikai ismeretek) a BBV kóddal listázza ki a rendszer.

A Quaestura Irodát az Egyetem téren és a Lágymányosi Campuson találod (Q-Pont). Itt igényelhetsz új diákigazolványt, érvényesíttetheted a már meglévő diákodat, kaphatsz a diákmunkához szükséges hallgatói jogviszony-igazolást, illetve a honlapjukon megtalálod a tanügyi időrendet is. Az Egyetem téren található iroda mellett kapott helyet az ELTE Shop, ahol ELTE-s pólót, bögrét, táskát szerezhetsz magadnak.

A Facebookon ezeket az oldalakat ajánlott követni: a szakodhoz tartozó csoport, ELTE, ELTE Online, a számodra fontos kar, a kar hallgatói önkormányzata (pl. PPK HÖK).

Ne hagyd a félév végére a tanulást!
Tartsd meg azt a középiskolából – remélhetőleg – magaddal hozott szokásodat, hogy minden nap tanulsz. A hirtelen megismert új emberek és a sok program hatására hajlamosak vagyunk elringatni magunkat az „itt csak vizsgaidőszakban kell tanulni” és „az előadásokra nem kell bejárni” mondatok folyamatos duruzsolásával. De. De ha te okkal vagy ezen az egyetemen, ha célod van a szakoddal, akkor naponta tanulj néhány órát. Ez egyrészt segíteni fog abban, hogy jó, de legalábbis normális kapcsolatod legyen az oktatókkal (itt sem rajong senki azért, aki láthatóan nem tesz munkát a beadott dolgozataiba, vagy mindig csak az első pár oldalt olvassa el a feladott szakirodalomból), másrészt nagyban megkönnyíti a vizsgára/zárthelyire készülésedet, hiszen lesz egy átfogó képed az anyagról, meglesznek a jegyzeteid az órákról és az olvasmányokról, plusz még időben meg tudsz kérni valakit, hogy magyarázza el, amit nem értesz.

Dokumentálj, de ne ossz meg mindent!
Ha nem posztolsz róla a Facebookra vagy az Instagramra, akkor nem is voltál ott? Töröltél már számodra fontos bejegyzést vagy képet kizárólag azért, mert kevés like-ot kapott? Lesz sok olyan kép, történet, poén, ami valójában csak neked jelentős. Neked viszont nagyon. Ezeknek a megőrzése ne mások véleményén múljon. Tök jó lesz a félév végén visszanézni, hogy komolyan vetted a tanulást, hogy lettek új barátaid, vagy hogy rendszeresen sportoltál. Nem kell mindent odarakni a többiek szeme elé is. Úgyse érti, aki nem ismer közelebbről.

Anna Parini

Fotó: Anna Parini

Aludj eleget!
Bagoly típusú ismerőseim jelentős része valójában nem azért fekszik le későn, mert éjjel 1-kor tud a legkoncentráltabban beadandót írni, hanem mert akkor sokkal kevesebb dolog tereli el a figyelmét, és csend van körülötte. A sok éjszakázás azonban hosszabb távon nagyon káros. Nem csupán arról van szó, hogy kialvatlanul alig van motivációd bármit is csinálni, és feltűnően csökken a teljesítményed, hanem a kevés és rendszertelen alvással (meg az energiaitalokkal és a nassolással) drasztikusan növeled a cukorbetegség, a pszichés problémák, az elhízás és a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Figyelj arra, hogy nagyjából azonos időpontban feküdj le és legalább 7–8 órát aludj.

Szerezz munkatapasztalatot!
Ez a tanács természetesen nem azoknak szól, akiknek muszáj dolgozniuk a tanulmányaik mellett. Vannak, akik a szüleiktől kapott anyagi segítséggel diákmunka nélkül is végig tudnák csinálni az egyetemi éveiket; mégis nekik is hasznos lesz, ha szert tesznek bizonyos képességekre, hiszen már szinte minden munkahelyen elvárnak néhány éves gyakorlatot, ezt a feltételt pedig akkor tudod majd friss diplomásként megugrani, ha már diákként dolgoztál cégeknél, vagy van gyakornoki tapasztalatod, vagy demonstrátor voltál valamelyik tanszéken, esetleg hosszan önkénteskedtél egy szervezetnél. Az egyetem Karrierközpontjának oldalán is folyamatosan találsz lehetőségeket.

Tanuld meg beosztani a pénzedet!
Annyit költünk mindenféle hülyeségre… Az egyetemi évek remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy elkezdd figyelni, mire megy el a pénzed, hiszen az esetleges saját kereseted mellett még megvan a szülői védőháló. A YouTube-on találsz a témára szakosodott csatornákat (pl. Sarah Nourse), vannak huszonéveseket célzó weboldalak (pl. The Financial Diet), az egyszerű nyelvezettel megfogalmazott könyvek nagy része pedig magyarul is elérhető.

Ne hasonlítgasd magad másokhoz!
Az érdekeljen, hogy te hogy vagy, neked mi a jó. Azt tanulod, amit szeretnél? Jól érzed magad a bőrödben? Haladsz a céljaid felé? Vannak céljaid? Befelé figyelj.

Fejléckép: Népszava

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]