3+1 YouTube-csatorna, ami megkönnyítheti a féléved

Már Gardner óta tudjuk, hogy bizony mindenkit más-más tanulási stílusok jellemeznek. Van, akinek inkább a zenei intelligenciája vagy a testi, mozgáskoordinációs intelligenciája erősebb, ez a cikk azonban azoknak kedvez igazán, akiknek a verbális, illetve vizuális anyagok segítik a tanulásukat. Méghozzá egy olyan oldalon, ami ingyen elérhető bárkinek. – Wágner Máté írása.

1. Crash Course

A felsorolás rögtön egy olyan csatornával indul, amelynek kreátora maga a vlog-stílus elindulásának egy kiemelkedő alakja, méghozzá John Green. A szerző, mielőtt még bestseller ifjúsági regények írásával kezdett volna foglalatoskodni, maga is irodalmat tanított. Ebből kifolyólag a Crash Course csatorna fő profilja egy ideig az irodalmi művek mélyebb ismertetése volt. Számos szerzőről, regényről és drámáról találhattok ismertető videót. Azóta persze iszonyatos rohamban megnőtt az érintett témák és kurzusok száma: a statisztikától kezdve az egyetemes történelmen keresztül egészen a biológiáig szemezhetsz a listából. Az alábbi videóban például a mitológia fogalmáról tudhattok meg többet:

2. Psych2Go

Szeretnéd tudni, mi a nyolc jele annak, hogy egy pszichopatával randizol? Irány a Psych2Go! Persze ezen kívül még számos érdekes tartalommal várja a csatorna azokat, akiket érdekel a pszichológia. A Psych2Go elsősorban hétköznapi jelenségeknek ad tudományos magyarázatot. Ezáltal könnyebben átláthatsz egy manipuláción, vagy olyan információkkal lehetsz gazdagabb, amiknek magad is hasznát tudod venni. Ha túl bonyolult a szakirodalom, itt biztos találhatsz szemléltető példát egy-egy jelenségre. Persze akkor is igen hasznos az oldal, ha csak szimplán szeretnéd jobban megismerni magad és a környezeted. Például most, Valentin nap után nem sokkal mindenképp érdemes belekukkantani ebbe a szerelemről szóló videóba (persze a pszichopatákkal továbbra is érdemes vigyázni):

3. In a Nutshell

A következő csatorna a természettudományos témák iránt érdeklődőknek kedvez. Mint ahogy a neve is sugallja, dióhéjban, azaz rövid, 8-10 perces videókban foglalnak össze tudományos témákat. Az In a Nutshell nevű csatornán egyaránt található videó a marihuánáról, a homeopátiáról és a nukleáris bombákról. A csatorna nemcsak az érintett témák miatt igazán izgalmas, hanem a hozzájuk készített animált illusztrációk miatt is. Szemet gyönyörködtető a videók képi világa. Szóval ha a természettudomány eddig csak a The Big Bang Theory nézésében merült ki nálad, akkor itt a következő lépcsőfok.

+ 1 Wisecrack – Thug Notes

Ha gyerekként szeretted az esti meséket, akkor a zárásként ajánlott Wisecrack nevű csatornát egyenesen imádni fogod. A csatorna elsősorban azoknak lesz hasznos, akik irodalmat és filmtörténetet tanulnak, hiszen mindkét témában bőven akad néznivaló. A Thug Notes-videók könnyed hangvételűek, humorosak és ezáltal könnyen érthetőek is. Miután röviden összefoglalásra kerülnek az irodalmi darabok, részletesen elemzik az érintett témákat, a karakterek viszonyát és jellemét. Anglisztikás gólyaként biztos életmentő lesz ez a Büszkeség és balítéletet kiveséző videó:

…És persze a lista folytatható. Jó böngészést mindenkinek!

A kiemelt kép forrása: tokbox.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]