Zero waste – lépésről lépésre

„The best ideas are often the most simple. One simple idea can change everything”. Gyakran a legegyszerűbb ötletek a legjobbak. Egy egyszerű ötlet megváltoztathat mindent. Lauren Singer lehengerlő stílusban beszél az útjáról a zero waste-hez.

Már a kezdése is impresszív: leteszi az asztalra annak a szemétnek a mennyiségét, amit az elmúlt három évben termelt, és ami belefér egy kicsi befőttesüvegbe. Három éve él zero waste-életmódot.

„Nos. A zero waste egy igencsak nagy elgondolás” – mondja az elején, célozva arra, hogy a fogyasztói társadalom részei vagyunk, és a mindennapi szokásaink nagyon távol állnak ettől az életmódtól. Amíg el nem jutunk a tudatosítás lépéséig, addig fel se mérjük, hogy mennyi mindenünk van műanyagba csomagolva, vagyis abba az anyagba, ami a legtöbb és a legnehezebben lebomló hulladékot alkotja.

Letisztázza már az elején a hulladékmentes életmód tulajdonképpeni jelentését, hogy semmit sem dob a szemétbe, egyáltalán nem termel szemetet.

Ebben a videóban elmeséli az ő saját történetét, a saját tapasztalatait, méghozzá szórakoztató és befogadható módon. Sem nem agresszív, sem nem direkt rábeszélő vagy ítélkező, hanem laza, vicces és önazonos, és éppen ezért inspiráló.

Zero waste: hatalmas koncepció, hosszú út, és akár végső cél is lehet – de egyetlen lépés is nagy hatást gyakorolhat a környezetre. Valakit érdekel, valakit nem. Akinek célja, az megteheti néhány lépésben, radikálisan, de valaki ezer lépéssel jut el idáig, és valaki el se indul ezen az úton. Ez a TED-talk, ez a cikk nem rábeszélés, nem erőltetés és végképp nem propaganda. Ötletek azoknak, akik nyitottak rá.

Elmeséli Lauren annak a folyamatát, ahogyan eljutott odáig, hogy eldöntötte, hogy nem termel több műanyagot, majd azt, hogy semmilyen szemetet (ezt a videóban érdemes megnézni, ő sokkal jobban elmondja, mint ahogy én tudnám), majd elmondta az ő életmódváltásának lépcsőfokait.

z w 2Összeszedtem nektek azokat a gyakorlati tanácsokat, amiket ő adott.

Az első tanácsa, hogy előbb nézd meg a szemetet, amit termelsz. Akkor tudod csökkenteni a hulladékod mennyiségét, ha rájössz, hogy az miből áll.

Ő, mikor ezt megtette, azt találta, hogy három fő forrása van a szemétnek, amit termel. Az első a csomagolt élelmiszer, a második az egyéb csomagolt termékek, mint amilyen a dezodor, sampon, stb., a harmadik pedig a szerves hulladék.

Az első miatt kezdte el vinni magával a saját újrahasznosítható táskáit és üvegeit, amikor boltba ment, és abba pakolta a csomagolásmentes élelmiszereket. Emellett a zöldségeket és a gyümölcsöket helyi termelői piacokon kezdte el vásárolni. Ez volt számára az első lépése ennek az életmódnak. A második forrást úgy csökkentette le, hogy elkezdte a saját termékeit elkészíteni, persze mivel fogalma sem volt, hogyan lehetne ezt megtenni, „nem lógott a fogkrém receptje a hátsó zsebében”, ahogy mondta, ezért elkezdte keresni ennek a módjait, többek között az interneten. Ez volt a második lépcsőfoka új életmódjának. A harmadik hulladékforrásra megoldásként pedig elkezdett komposztálni.

Miután a saját termékeit kezdte el használni és készíteni, következő lépése az volt, hogy használt ruhaboltokban kezdett el vásárolni. Ahelyett, hogy új ruhát vett volna, ami új hulladékot visz be a hulladék-körforgásba, használt ruhát vett, ezáltal nem termelt új szemetet.

A következő lépésként csökkentette azokat a tárgyakat, amik körülvették, hogy csak az maradjon meg, amire tényleg szüksége van. Azt mondta, ez nagyon nehéz volt számára, mert ő egy szentimentális személyiség, aki egy fogpiszkálóról is meg tudja magyarázni, hogy miért van rá szüksége. De miután véghezvitte ezt a folyamatot, megélte, hogy sokkal kevesebb dolog veszi körül, hogy mennyivel kisebb lett a zűrzavar, és hogy könnyebbé vált a takarítás. És hogy azáltal, hogy kevesebb dolga lett, jobban is vigyáz rájuk.

 „Ez elég bonyolultan hangzik, igaz? Biztosítalak róla, hogy azért nem annyira nehéz. Én egy átlagos, lusta ember vagyok, és nem élném ezt az életmódot, ha bonyolult lenne. Valójában az előnyei ennek az életmódnak sokkal nagyobb súlyban vannak a hátrányokhoz mérve, mintsem gondolnád”. Ezeket részletezi is tapasztalatai alapján a beszédében, többek között megemlítette a pénzspórolást, a jobb közérzetet és a jobb étkezést.

Tanácsként mondja el azt a fontos részét ennek a folyamatnak, hogy „ha szeretnéd csökkenteni a hulladékodat, kezdd kicsiben, kezdd azzal, amit a legkönnyebben meg tudsz valósítani. Olyasmire gondolok, mint újrahasznosítható táskát használni műanyag- vagy papírzacskó helyett, üvegpalackban inni a vizet műanyag palack helyett. Túl azon, hogy ez az egész folyamat mennyire hosszú, rá fogsz jönni, hogyha ezeket a kis dolgokat valóban megteszed, azok nagy változásokat hoznak létre”.

Nyilvánvalóan a zero waste egy átlagember számára elképzelhetetlen (mindemellett nem megvalósíthatatlan), ő nem is akar erre rábeszélni senkit. „Túl mindezen [azon, hogy pénzt spórol, jobban étkezik, jobban érzi magát stb.], van még egy dolog, ami miatt boldogabb vagyok, mégpedig az, hogy életemben először az értékrendemmel megegyezően élek.”

Számomra nemcsak a zero waste életmód miatt volt tanulságos a beszéd, hanem mert inspiráló volt számomra az, ahogy ez a lány megteremtette az értékrendjéhez illő életvitelt, ami nem feltétlenül könnyű, és hogy felismerte, hogy ugyan voltak ideái és elképzelései, de nem tette őket valósággá. Sokunkra jellemző ez ideig-óráig, és inspirálhat, kimozdíthat a komfortzónánkból, és indíthat minket egy-egy ilyen beszéd arra, hogy tegyünk egy-egy lépést is azért, amiben hiszünk.

„Mindig kapok olyan kommenteket, amik azt mondják, én ezt a figyelemért csinálom. De én ezt az életmódot magamért élem, sose mondanám meg senkinek, hogyan éljenek, vagy mennyi szemetet termeljenek. Én csak eszközöket akarok adni a blogomon és a vállalatomon keresztül azoknak az embereknek, akik, akárcsak én, csökkenteni akarják a hulladékukat, amit termelnek. Azért élek hulladékmentes életet, mert számomra ez a legjobb ismert módja annak, hogyan éljem az életet, és egyezik mindazzal, amiben én hiszek. És mi a lényeg? Én csak egy ember vagyok a sok közül. Mi az a változás, amit én el tudok érni? A lényeg egyszerű: azt akarom, hogy arra emlékezzenek, hogy ezen a földön mit tettem, és ne arra, hogy mennyi szemetet hagytam magam után” – mondja beszéde végén.

Magyarországon sem kell szerencsére messzire menni, hogyha az ember ilyen lépésekben gondolkodik. Felsorolom itt azokat a honlapokat, amikre az utóbbi időben bukkantam rá, ahol a hulladékmentes jövő felé tehetsz lépéseket:

Zero Hero Hungary, Coconutoil Cosmetics, Szatyorbolt (budapestieknek lehet hasznos), itt pedig a komposztáláshoz találsz tippeket. Rimóczi Zsófi és Marosi László Instagram-fiókjánál is találhattok az öko-háztartáshoz, szemétcsökkentéshez hasznos tippeket.

Forrás: youtube.com

Képek forrása: trashisfortossers.com, cvsan.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]