A Gyógypedagógiai Kar is segítő kezet nyújt

Egyre több – akár 70 000 – gyermeket is érinthet Magyarországon figyelemhiány vagy viselkedési zavar. Az ilyen problémával küzdő gyerkőcök segítését tűzte ki célul a Helping Hand elnevezésű projekt, melyben a ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara is részt vesz.

A figyelemhiánnyal vagy hiperaktivitási rendellenességgel (ADHD) élő csemeték sokszor kiemelkedő képességűek, azonban ezen problémák miatt nehezebben kezelhetőek, és a hozzá nem értők számára gondot okozhat a megkülönböztetésük a szándékosan rosszul viselkedő gyermekektől. Így nagyon fontos, hogy időben, lehetőség szerint még az óvodában felismerjék a viselkedési zavar különböző jegyeit, valamint hogy az óvodapedagógusok megfelelő segítséget tudjanak nyújtani ilyen esetekben. A speciális gondoskodással ki lehet aknázni a gyerekek képességeit, és elérni, hogy a társadalom teljes értékű tagjaivá válhassanak.

A Helping Hand program ehhez a megfelelő gondoskodáshoz kíván nyújtani korszerű ismereteket, módszertant, és eszközöket az óvodapedagógusok és szülők számára. A projekt vezetője a Raabe Klett Oktatási Tanácsadó és Kiadó Kft. Tudományos hátterét nyújtja a programnak az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara és az angol Coventry Egyetem. A gyakorlati megvalósításban együttműködik egy magyarországi, egy romániai, és egy szlovákiai óvoda, valamint az ADHD-Magyarország Alapítvány.

A projekt során két terméket kívánnak kidolgozni. Egy négynyelvű (angol, magyar, román, szlovák) digitális kézikönyvet pedagógusok számára és egy digitális útmutatót a szülők számára, ugyancsak négy nyelven. Ezenkívül folyamatos együttműködési fórumot szeretnének biztosítani a két célcsoport, a pedagógusok és a szülők között, segítve a gyerekek otthoni és óvodai kezelését, valamint a folyamatos aktív kommunikációt. Továbbá nemzetközi projekttalálkozókra, külföldi képzésre (a Coventry Egyetemen), és a projekt zárásaként 2019-ben egy összegző-tájékoztató konferenciára is sor kerül Budapesten.

Forrás: elte.hu, barczi.elte.hu, helping-hand.hu

Kiemelt kép: flickr.com, TheDyslexicBook.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]