Római szarkofágot találtak a környei szántásban

Péntek délután szántás közben bukkantak egy érintetlen római szarkofágra a Komárom-Esztergom megyei Környe mellett. Gusztafik Dóra írása.

A síremlék valószínűleg II-III. századi lehet, a benne talált hat illatszeres üveg alapján arra következtetnek, hogy egy nő végső nyughelye volt.

A márgából készült koporsót 30-40 centiméter mélyen találták meg. Benne a csontok anatómiai rendben feküdtek, ez arra enged következtetni, hogy a római kor sírrablói nem bolygatták meg. Ezt erősíti meg továbbá az a tény is, hogy a csontok mellett hat illatszeres üvegcse darabjai, illetve bronz ruhakapcsok és díszítmények voltak fellelhetőek.

Bár a hasonló szarkofágok többségén valamilyen – általában latin nyelvű – felirat is emléket állít az elhunytnak, ezen a síremléken ilyen típusú szöveget nem találtak, így az eltemetett személy nevét és pontos tisztségét, vagy egyéb információt nem sikerült megállapítani. A római sírokra jellemző érem sem került elő, amely megkönnyíthetné a lelet korának meghatározását.

A feltárást vezető régész, a tatai Kuny Domokos Múzeum főmuzeológusa, László János elmondta, a sír nem csak a csontok bolygatatlan állapota és a tárgyak megléte miatt érdekes, hanem azért is, mert korábban a település közvetlen közelében még nem találtak ilyen leletanyagot.

A feltárt csontokat, használati tárgyakat szombaton elszállították a múzeum munkatársai, így hamarosan bekerül a Kuny Domokos Múzeum raktárába.

Forrás: eduline.hu, mno.hu, kornye.hu

Kiemelt kép: eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]