A macskák mégsem utálnak minket

Egy múlt pénteken közzétett tanulmány megcáfolja az elterjedt nézetet, miszerint a macskák csak kihasználják a gazdáikat, hogy kaját kapjanak tőlük.

Mindenki hallhatott már olyat, hogy a macskák – különösen a kutyákhoz képest – önzők, maguknak valók, sőt kimondottan barátságtalanok, de van, aki szerint egyenesen lenézik az embereket. Ez talán túlzó sztereotípia, de van alapja, hiszen tapasztalat, hogy a macskák nehezen nevelhetők, és kevéssé szocializálódnak. De ez nem jelenti azt, hogy nem szeretik az embereket.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói épp azt bizonyították be pénteken (március 24.) publikált tanulmányukban, hogy a macskák jobban kedvelik az emberi interakciót, mint az ételt. 

A kísérleteket az indította el, hogy beautiful-cat-1463992099DXAbár a macskák társas-kognitív és problémamegoldó képességei magas szinten fejlettek, általában ezeket gazdáikkal nem tudják kihasználni. Ebből arra következtettek, hogy a nevelés során nem a megfelelő ingerekkel próbálják motiválni őket. Ezért megpróbálták kísérlettel megállapítani, milyen típusú inger hat legerősebben a felnőtt macskákra. Ez úgy zajlott, hogy az ingereket négy kategóriába sorolták: emberi társas interakció, étel, játék és illat. A kísérletben részt vevő 50 macskától néhány órára megvonták ezeket az ingereket, majd minden macska mind a négy ingercsoportból egyesével kapott három különböző típusú ingert, és figyelték, melyikkel mennyi időt tölt el. Ennek alapján megállapították, hogy az egyes kategóriákból melyik a legvonzóbb az egyes állatok számára, majd ezt a négy ingertényezőt egyszerre mutatták meg nekik. A macskák többsége az emberi interakciót választotta (a második helyen pedig az étel végzett). A kísérletben részt vettek mind háziállatként, mind menhelyen élő macskák, de az eredmény ugyanaz lett. A macskák feleének az ember volt a legfontosabb, csak 37%-nak volt az étel az első.

A kutatók azért persze hozzáteszik, hogy minden macska más. Az egyéni preferencia függhet a neveléstől vagy a fajtától is, és óvakodnak 50 állat alapján az egész fajra vonatkozó következtetéseket levonni. Azt azonban felvetik, hogy a kutatásnak itt nincs vége, hiszen még kidolgozásra vár, hogy hogyan lehet az egyes macskák preferenciáit alkalmazni a nevelésük során. Mi pedig itt maradunk a kétséggel, hogy félreismertük házikedvencünket.

Források:

Krisyn R. Vitale Shreve, Lindsay R. Mehrkam, Monique A.R. Udell: Social interaction, food, scent or toys? A formal assessment of domestic pet and shelter cat (Felis silvestris catus) preferences, Behavioural Processes, 2017.03.24.

Jordan Pearson: Cats Are Actually Nice, Scientists Find, motherboard.vice.com, 2017.03.26.

Kiemelt kép: publicdomainpictures.net

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]