Öt és fél milliárd pixel a falakon

Március 27-én nyílt meg a 35. Magyar Sajtófotó-kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A nagyközönség mától látogathatja a tárlatot, amely a sajtófotó-pályázat legjobb alkotásaiból szemezget.

Szigeti Tamás kurátor csaknem háromszázhetven munkát választott ki, összesen öt és fél milliárd pixelt láthat a közönség, mintegy százhetven négyzetméternyi nyomaton.

A tavalyi kiállítás főként a menekültválság kollektív és személyes tragédiáit feldolgozó fotókból állt össze, idén azonban a társadalmi érzékenység egészen másik oldalát pillanthatjuk meg. Szlukovényi Tamás, a pályázat zsűrijének elnöke úgy fogalmazott, hogy ugyan számos tárlat tocsog a vérben, tetten érhető az emberközpontú, érzékeny, magyar fotózás hagyományaihoz hű hozzáállás is.

Az idei pályázat fődíját Balázs Attila nyerte el, A maguk közé Down-szindrómás iskolásokat befogadó osztályközösség című sorozatáért. Az Andé Kertész-nagydíjjal Szekeres Mátét jutalmazták a Vesebetegségért, a legjobb hírképet méltató Escher Károly-díját Markoszov Szergej érdemelte ki. Móricz-Sabján Simon kapta a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat, a legjobb megyei fotós Mártonfai Dénes, a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó harminc év alatti szakmabeli pedig Sivák Zsófia lett.

Szlukovényi mellett a tekintélyes zsűri tagjai közé tartozott Szergej Makszimisin, a népszerű orosz fotográfus, Stefano De LuigiKai Pfaffenbach, a Reuters munkatársa, illetve Hajdú D. András. Ők választották ki a pályázatra érkező öt és fél ezer képből tizenkét kategória győzteseit és a fődíjasokat is.

Bánkuti András, a MÚOSZ fotóriporteri szakosztályának elnöke felidézte, hogy a rendezvény az indulásakor még egyfajta „másodlagos nyilvánosságot” jelentett a szocialista Magyarországon élő fotográfusok számára, hiszen itt rengeteg olyan felvétellel is találkozhatott a közönség, amely a hivatalos, nyomtatott fórumokon nem jelenhetett meg.  A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás azóta már a fotóriporteri szakma legnagyobb hazai seregszemléje, az idei kiállítás május 28-ig látogatható.

Forrás: mno.hu, MTI, Magyar Sajtófotó Portál, hirado.hu

Fotó: MTI

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]