Tévesen azonosították be a II. Ramszesznek hitt szobrot

Kairóban nemrég egy nyolcméteres szobrot találtak, melyről azt feltételezték, hogy II. Ramszesz fáraóé, ám mint kiderült, a lelet inkább I. Pszammetik fáraót ábrázolja.

Az óriásszoborra II. Ramszesz héliopoliszi temploma mellett bukkantak rá német és egyiptomi régészek, így a 66 éven keresztül uralkodó fáraóval azonosították a leletet. Háled al-Anani miniszter azonban bejelentette csütörtökön, hogy a szobron található hieroglifák arra engednek következtetni, hogy egy I. Pszammetik fáraót megjelenítő emlékműre leltek. A szobor felsőtestének támoszlopán olvasható az uralkodó öt nevéből az egyik, amely igencsak egyértelmű jel.

A szobor jellegzetessége, hogy eredeti magassága kilenc méter volt, vagyis ha ténylegesen I. Pszammetiket ábrázolja, akkor a régészeknek az eddigi legnagyobb későkori szobrot találták meg Egyiptomban.

A lelet darabjait az Egyiptomi Múzeumban restaurálják, illetve egy időre ki is állítják majd őket, azonban véglegesen a 2018 közepén nyíló Nagy Egyiptomi Múzeumban helyezik el a leletet.

Forrás: origo.huindex.hu

Kép: nationalgeographic.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]