Az ELTE munkatársa nyerte az ERC pályázatát

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) fiataloknak szóló Starting Grant pályázatán Szőllősi Gergely fizikus másfélmillió eurót nyert olyan új módszerek kidolgozására, melyek az evolúciós régmúltat rekonstruálják genetikai szekvenciák alapján.

Szőllősi Gergely Derényi Imre professzor növendékeként 2009-ben lett a fizikatudomány doktora az ELTE Természettudományi Karán. 2009-2013 között Lyonban tevékenykedett posztdoktori kutatóként, majd Marie Cure ösztöndíjasként. Magyarországra hazatérve az MTA-ELTE ,,Lendület” Evolúciós Genomika Kutatócsoportjának vezetője lett, a jövő év júliusától pedig el is kezdheti felhasználni a pályázaton elnyert összeget kutatásaihoz.

Az első lépés olyan metódusok kifejlesztése, melyekkel a génfák interpretációjával információkat nyernek ki a génevolúció mintázatairól és időrendiségéről, így lehetséges lesz az élet fájának génszintű adatok alapján létrehozott rekonstrukciója. Ezeket a módszereket arra is használják majd, hogy nyitott evolúciós kérdésekre válaszoljanak általuk. A tervek között szerepel a mikrobiális evolúció időrendiségével kapcsolatos dilemmák megoldása is, továbbá választ remélnek olyan kérdésekre is, mint az állatok korai diverzifikációja vagy az eukarióta csoportok helye az archaeák között.

Forrás: ELTE

Kép: erc.europa.eu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]