Újra látogatható az Eötvös-kiállítás!

Ismét látogatható a járványhelyzet miatt időnként bezáró „Eötvös Loránd élete és munkássága” kiállítás. A tárlatot 2022. június 25-ig tekinthetik meg az érdeklődők. Az ELTE polgárok számára ingyenes kiállítás látogatása regisztrációhoz kötött és csak maszkban lehetséges.

Az Eötvös 100 jubileumi év alkalmából kiállítás nyílt az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban, melynek fő törekvése bemutatni Eötvös Lorándot, az embert, a 19. század egyik legizgalmasabb személyiségét. Eötvös hegyet mászott, fényképezett, részt vett a politikai életben, megreformálta az oktatást, de elsősorban tudós és tanár volt. Fizikusként arra törekedett, hogy tudományát ne csak a magyar, hanem a nemzetközi tudományos életben is elismerjék, egyetemi tanárként pedig azt szerette volna elérni, hogy tanítványai ne csak a tényeket ismerjék meg, hanem a tudományos gondolkodásmódot is elsajátítsák. Mindent megtett azért, hogy a középiskolai és az egyetemi oktatás színvonalát minél magasabbra emelje.

Munkájának eredményességét bizonyítja, hogy kísérleti eszközei, mint az 1890-ben készített Eötvös-inga, valamint a fizikaoktatás során használt demonstrációs eszközei, mint a súlyos pörgettyű, a forgó abroncs és a Newton-bölcső, a mai napig használatban vannak, e híres tárgyak kipróbálhatók a kiállításon.

Hegymászásairól, terepi méréseiről és Budapest 19. század végi átalakulásáról készült térhatású sztereófényképei pedig a mai kor nézői számára is sok felfedezést tartogatnak.

A kiállítás Eötvös családi örökségén, életútján és fizikai kísérleti eszközein keresztül enged bepillantást egy tudós tanár életébe, tudományos eredményeibe és gondolkodásmódjába, valamint az ezek mögött megbújó mindennapokba. Megtekintése ELTE-s polgárok számára ingyenes.

Regisztrálni ezen az oldalon lehet, a jegyvásárlási információk pedig itt érhetők el.

Forrás:
elte.hu
alumni.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]