Látható lesz a hétfői Merkúr-átvonulás

Május 9-én lehet figyelemmel kísérni a Merkúr átvonulását Magyarországon, amely az év egyik legjelentősebb csillagászati eseménye. A bolygó elhaladását kora délutántól napnyugtáig, vagyis közel hat órán keresztül lehet megfigyelni. Ehhez távcsövet és egy hozzá való, kifejezetten a Nap megfigyelésére gyártott fénycsökkentő eszközt ajánlott használni, mert az erős fény károsíthatja a szemet.

A Merkúr 88 nap alatt kerüli meg a Napot, ezért nagyjából négyhavonta lekörözi a Földet. Viszont a bolygó pályája nem esik egybe a Földével, hanem 7 fokos szöget zár be vele. Így a Merkúr általában a Nap korongja felett vagy alatt halad el, és a keringés során csak ritkán kerül pontosan a Nap és a Föld közé. Ilyenkor a bolygó korongja tulajdonképpen kisebb napfogyatkozást hoz létre, ami körülbelül 10– 15 alkalommal fordul elő évszázadonként. A Merkúr látszó átmérője nagyon kicsi, emiatt szabad szemmel nem lehet látni.

A TIT Uránia Csillagvizsgáló hétfőn, derült idő esetén 13 és 17 óra között várja a látogatókat. A Merkúr átvonulását távcsöves bemutató során lehet majd megnézni, ezenkívül megtekinthetők lesznek az aktuálisan látható napfoltok, és 3D-s csillagászati filmeket is bemutatnak. A csillagászati esemény nyomonkövetését csak a Nap megfigyelésére alkalmas, speciális távcsővel lehet elvégezni, mert az erős fény maradandó károsodást okozhat a szemnek.

Forrás: origo.hu

Kép: figyelo.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]