Két új díjat nyertek a gravitációs hullámokat beigazoló magyar kutatók

Újabb díjakat nyert el a gravitációs hullámok létezését sikeresen bizonyító kutatócsoport, a LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory), most a Breakthrough Prize-díjat és a Gruber Kozmológiai-díjat zsebelték be. Hosszú várakozás után sikerült igazolni az Einstein által a relativitáselméletében 1916-ban először említett gravitációs hullámokat, cikkünkben bővebben olvashattok az eredményről és a kapott díjakról.

Újabb két kitüntetéssel gazdagodott a LIGO Scientific Collaboration (LSC) nemzetközi kutatócsoport magyar csapata, akik a tavalyi évben hosszas próbálkozás és várakozás után sikeresen bemérték a gravitációs hullámokat. Az Egyesült Államokban található Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) két interferométere 2015. szeptember 14-én, minden előzetes várakozást felülmúlóan hamar jelezték két távoli, összeolvadó fekete lyuk által keltett gravitációs hullámot. Ezzel Einsten 100 éves relativitáselméletét is megerősítik, továbbá új lehetőségeket nyit meg a csillagászat és az asztrofizika előtt.

A Breakthrough Prize jelenleg a legnagyobb pénzösszeggel járó tudományos elismerés, három millió amerikai dollárt nyert a csapat, amely hozzávetőlegesen háromszorosa a Nobel-díjnak. Nem véletlen, hogy a „XXI. század Nobel-díja” címszóval emlegetik. A díjat tech-óriások vezetői és milliárdosok alapították, mint például Sergey Brin (Google), Mark Zuckerberg (Facebook) és Yuri Milner, fizikus végzettségű kockázati befektető. Az elismerést három kategóriában osztják ki: az élettudományokban, a fizikai kutatásokban és a matematikában elért áttörő jellegű eredményekért lehet elnyerni. Idén a fizika területén olyan tudósok kapták a díjat, akik a neutrínóoszcillációt kutatják, tavaly pedig az univerzum gyorsuló tágulását felfedező Nobel-díjas asztrofizikusokat ismerték el általa.
A jutalomból 1 millió dollárt a LIGO három alapítója – Ron Drever, Kip Thorne és Rai Weiss – oszthat el egyenlő részben, amíg a fennmaradó 2 millió dolláron a gravitációs hullámok első észleléséről szóló tudományos cikk 1005 társszerzője, valamint hét további fizikus, azaz összesen 1012-en osztoznak.
Közöttük kilenc Magyarországon élő és dolgozó fizikus található (négyen az ELTE-n, ketten az SZTE LIGO-csoportjaiban, hárman pedig a Wigner Intézet VIRGO-csoportjában), valamint három USA-ban élő magyar származású tudós is.

Frei Zsolt, az ELTE Atomfizika Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, aki egyben a 2007-ben megalakult LIGO-csoport vezetője és az MTA-ELTE Lendület Asztrofizikai Kutatócsoportjának alapítója elmondta, hogy Kip Thorne és Rai Weiss levélben fejezte ki sajnálatát a LIGO együttműködés tagjainak, miszerint kellemetlennek érzik a rájuk irányuló túlzott figyelmet. A tanár úr válaszában említette, hogy a szerénység és baráti önzetlenség jellemezte mindvégig a két tudóssal folytatott együttműködést.

A másik friss kitüntetés a Gruber Kozmológiai-díj, amelyet ugyancsak a három alapító, illetve a teljes LIGO kutatócsoport kapta az igazolásért. Ez a díj félmillió dollár pénzjutalommal jár, és 2016 nyarán New Yorkban, a 21. nemzetközi General Relativity and Gravity konferencián fogják átadni. A rendezvényt egyébként az ottani, LIGO-ban is részt vevő magyar tudósok szervezik és Frei Zsolt tanár úr is részt vesz majd rajta, hiszen egyetemünk szeretné elnyerni a jogot, hogy a konferenciát 2019-ben, Eötvös Loránd halálának 100. évfordulóján rendezhesse meg itthon, Magyarországon. Bízzunk benne, sikerrel járnak majd fizikusaink!

Forrás és kép: Origo

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]