Tudományos Kutatás Napja az ELTE-n 2016-ban

2016. február 5-én, egy kellemes pénteki napon az ELTE Online ellátogatott a Tudományos Kutatás Napjára, amelynek a Ferenciek tere és az Állam- és Jogtudományi Kar épülete között elhelyezkedő Egyetemi Könyvtár szép épülete adott helyet. A rendezvény három színvonalas előadása – Gósy Mária (Fonetika Tanszék vezetője), Frei Zsolt (Atomfizika Tanszék vezetője) és Valki László (Nemzetközi Jogi Tanszék professor emeritusa) – mellett itt adták át a tavalyi év Ígéretes Kutatói pályázat 12 nyertes kutatójának elismeréseit is.

Korán érkeztünk negyed kettőkor a Ferenciek tere szomszédságában emelkedő szép régi épületben működő Egyetemi Könyvtár kapui elé, hiszen a rendezvény 14:00-kor kezdődött. Ám ez sem jelentett gondot, bent az alsó szinten az Aulában a rendező munkatársak az utolsó simításokat végezték. Felhelyezték a legutolsó plakátokat is, és az előadások és díjátadó utáni állófogadásra pakoltak épp elő. Ezt a kiállítást, amely plakátjait a 12 díjazott Ígéretes Kutató, illetve a Lendület program és az ERC győztes kutatói készítettek el saját munkáikból, még a hivatalos kezdés és az előadások előtt meg is tekintettük. Igen tartalmas és látványos poszterek lettek, sok érdekes tényt bizonyítottak tudományosan. Megtudhattuk, mennyire rossz hatással van itthon a 6 és 8 osztályos gimnázium és Lengyelországban a 6+3+3 éves képzési rendszer a gyerekekre; hogy milyen összefüggés van bizonyos madarak tojásszínezete és ökológiai adottságai között; hogy mely két fő típusú források léteznek, s ezek képviselőit hol találjuk meg hazánkban. Emellett új dínókat is megismerhettünk, pszichés zavarok testi tüneteiről is olvashattunk és sok más érdekességet megismerhettünk.

tudnap1

A nézelődést azonban kettő óra előtt néhány perccel abba kellett hagynunk, hiszen a kabátok gyors leadása után már kezdődött is a lényeg az emeleti Díszteremben, amely káprázatos szépségű volt. Alig vettük észre, hogy elrepült ez a szűk óra. A rendezvényt rektorunk, Mezey Barna ünnepélyes megnyitója indította, amely után 3 szekcióban bonyolították le az előadásokat és a díjátadást.

Az első szekcióban a bölcsészet- és társadalomtudományoké és a pszichológiáé volt a főszerep. Először díjátadás következett, Lénárt Tamás és Patay-Horváth András részére bölcsészettudományi, Kun Bernadette és Kökönyei Gyöngyi részére pszichológia-pedagógiai, illetve Horn Dániel részére társadalomtudományi területen. Ezt követte Gósy Mária, a BTK Fonetika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárának előadása a beszéd állandó és változó összetevőiről. Ebből többek között megtudhattuk, hogyan alakult át az „á” hang ejtése az elmúlt évtizedekben és milyen gyakorlati alkalmazásai vannak a beszédkutatásoknak a mai világban (bűnügyi és hallásvizsgálat terén). Zárszóként három tényt állapított meg a tanszékvezető asszony: 1. a nyelv él és változik, 2. a beszéd kutatása is változik és 3. a beszédkutatás eredményei felhasználhatóak a gyakorlatban.

Ezután a második szekcióban a természettudományok vették át a szerepet. Megkapta elismerését Hargitai Rita és Herczeg Gábor elő természettudományi, Erőss Anita és Nógrádi Dániel élettelen természettudományi, illetve Gede Mátyás informatikai területen. A szekció előadója Frei Tamás volt, a TTK Atomfizika Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, aki a gravitációs hullámok rejtélyeiről beszélt nekünk. Einstei és Eddington tanait felemlegetve megtudhattuk, mit jelent a gravitációs hullám egyáltalán, majd azt is, milyen nehéz kimutatni őket és hogy ennek sikeres elérésében a LIGO programjában az MIT mellett az ELTE is részt vesz. Mérhető adatokkal járul hozzá egyetemünk a kutatáshoz.

A harmadik szekcióban végül a jogtudományé lett a főszerep. Ismét díjátadás következett. Megkapta elismerését Siklósi Iván és Fuglinszky Ádám jogtudományi területen. Ezután pedig Valki László, az ÁJK Nemzetközi Jogi Tanszékének professor emeritusa tartott nekünk egy tartalmas előadást arról, vajon működik-e a mai nemzetközi jog szankciórendszere. Ennek bemutatására aktuális példákat is hozott, mint az Iszlám Állam problémája, a Krím-félsziget annexiója általi orosz következmények vagy az iráni atomhelyzet kapcsán bevetett sikeres/eredményes szankciók. Ezeket a problémaköröket mindenki figyelemmel hallgatta.

tudnap5

Az érdekes előadás végeztével a dísztermi ülés lezárult, s mindenki az Aulába tért vissza az állófogadásra, ahol a finom falatok és a kellemes beszélgetések mellett a plakátokat is megtekinthették még egyszer a résztvevők egészen a rendezvény 5 órai lezárulta előtt. Ezután pedig sok új érdekes ismerettel gazdagodva, s a díjazottak immár Ígéretes Kutatókként térhettek haza.

A rendezvényen készített összes képet ITT tekinthetitek meg.

Képek: Vörös Endre Tamás

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]