A világ leghosszabb rovara

A világ eddigi leghosszabb rovarát találta meg Csao Li a Kuanghszi-Csuang autonóm területen egy kutatói bejárás alkalmával egy hegyi úton Dél-Kínában. A rovar több mint 5 centimétert ráverve az eddigi csúcstartóra, a maga nemében is óriásinak számít. A botsáskáról elfogása után vettek méretet és kiderült, 62,4 cm-re sikerült megnőnie.

A korábban leghosszabbnak tartott rovart, szintén egy botsáskát, 2008-ban Malajziában találták. Az 56,7 centiméteres ízeltlábút jelenleg a londoni Természettudományi Múzeumban őrzik. A csengtui székhelyű Nyugat-Kínai Rovarmúzeum igazgatója elmondta, a most talált botsáska több mint 5 centivel meghaladta az eddigi leghosszabb rovar cím birtokosát. Csao Li, a 62,4 cm-es rovar megtalálója a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, már 1998-as terepkutatása alkalmával arra számított, hogy sikerül egy minden eddiginél hosszabbra nyúlt rovarral találkoznia, de végül csalódnia kellett. A helyiek pedig beszéltek neki egy nagy rovarról, amelyet körülbelül félméteresnek és mutatóujjnyi vastagnak írtak le.

A világrekorder megtalálásának körülményeiről Csao Li elmondta, hogy egy 1200 méter magas hegyen gyűjtött éppen rovarokat Liucsou város térségében, amikor a távolban egy mozgó gallyra emlékeztető, méretes árnyékra lett figyelmes. Amint közelebb ment hozzá, döbbenten, de örömmel nyugtázta, hogy egy jókora rovarra lelt, amelynek a lábai olyan hosszúak voltak, mint maga a teste. A méret vétel után kiderült, hogy a rovar 62,4 cm, ami a maga nemében is óriásinak számít a rovarok között.

A kutató befogta és hazavitte a múzeumba, ahol a botsáska hat petét rakott. Az utódok közül a legkisebb is 26 centiméteresre nőtt. A “szülő” rovar a Phryganistria chinensis Csao nevet kapta, és hamarosan egy részletesebb tanulmány is megjelenik róla.

A botsáskákat kiváló rejtőzködőként írják le, vagyis nem könnyű rájuk találni. Több mint 3000-féle ismert belőlük. Őskori leletekből, kövületekből szakemberek arra következettek, hogy már 40 millió évvel ezelőtt léteztek. Rokonaiknak mondják a csótányokat, a külön rendbe tartozó sáskákat, de úgy tudni, a szöcskékhez és a tücskökhöz is közük van.

forrás: www.librarius.hu

kép: pixabay.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]