A robot, ami az embertől tanul italt keverni

Az amerikai Maryland Egyetem robotikai központjának kutatói olyan autonóm robotokat fejlesztenek ki, amelyek nem a programozásuk alapján, hanem az emberi tevékenységeket megfigyelve képesek végrehajtani bizonyos feladatokat. A videón látható Julia nevű robot például utánzással kever italt és készít salátát. Az újdonság az, hogy nemcsak másolja az emberi mozdulatokat, hanem először felméri a megoldandó feladatot, aztán kidolgozza saját stratégiáját, és végül nekilát a feladat elvégzésének.

Julia, az egyik autonóm robot az italkeverés és a salátakészítés közben képes saját döntéseket hozni. Mielőtt elkezdené utánozni az emberi tevékenységet, dönt arról, hogy miként tudja minél hatékonyabban végrehajtani a feladatot. Az sem jelent gondot, ha közben váratlan akadályba ütközik, mivel képes önállóan megoldást találni. Emellett ha az ember olyan feladatot végez, amit a robot nem tud végrehajtani (például egyszerre két üvegből tölt folyadékot az edénybe), akkor fel tudja bontani részekre a eseménysort, és egymás után tölti be a folyadékokat.

A kutatócsoport célja, hogy olyan robotokat fejlesszenek ki, amelyek segíthetnek a háztartásban, illetve veszélyes feladatokat végezhetnek el az ember helyett. A szakemberek szerint számottevő a különbség az olyan robotok között, amelyek meg tudják tanulni az italkeverést vagy a salátakészítést, és az olyanok között, amelyek képesek eldönteni, hogy végrehajtsanak egy adott feladatot.

Forrás: origo.hu

Kép: youtube.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]