A Google is megjutalmaz, ha biztonságban van a fiókod

Hasonlít, netán ugyanaz az összes jelszavad? Vagy a bonyolult jelszavaidat cetliken tárolod? A kétlépcsős azonosításról még csak nem is hallottál? Nem csak a saját eszközeiden internetezel? A nemzetközi Biztonságos Internet Napja alkalmából összeszedtük, hogyan védheted jobban az adataidat, és azt is mutatjuk, hogyan szerezhetsz 2 gigabájt tárhelyet a Google-től mindössze pár kattintással.

A Google 2 gigabájtot ad ajándékba azoknak, akik átnézik a biztonsági beállításaikat – írta meg az Index. Ehhez nem kell mást tennünk, mint az alábbi linkre kattintva bejelentkeznünk a Google-fiókunkba, majd követni a lépéseket: például megadhatjuk, módosíthatjuk a telefonszámunkat és a másodlagos ímélcímünket – ha esetleg kizárnánk magunkat a fiókunkból, a mobilunkkal vagy egy másik fiókunkkal orvosolni tudjuk ezt. Valóban érdemes rendszeresen áttekinteni azt is, hogy milyen alkalmazások milyen mértékben férnek hozzá a felhőben tárolt adatainkhoz, vagy hogy nem maradtunk-e esetleg bejelentkezve egy nem saját számítógépen. Ezekért az amúgy is rendszeresen elvégzendő lépésekért kap most mindenki a Google-től 2 gigabájt tárhelyet.

Ezeken túl persze a megfelelő jelszó kiválasztásáról és rendszeres változtatásáról sem szabad megfeledkeznünk. A legtöbb tippet persze már nagyon sokszor hallottuk, de aligha tartjuk be az összes ajánlást, pedig az adataink biztonsága érdekében muszáj időről időre rászánni az időt a jelszóváltásra. Az alábbiakra érdemes odafigyelni a Google tanácsai alapján:

  • Ne használjuk ugyanazt a jelszót egynél több helyen.
  • A jelszavunk tartalmazzon kis- és nagybetűket, számokat és írásjeleket, szimbólumokat egyaránt! Talán utóbbit a legnehezebb betartani, de, higgyük el, hamar rááll az ujjunk a ritka karakterek begépelésére is, amik csak erősebbé tehetik a jelszavunkat.
  • A születési dátumunk, a kedvenc számunk, az 1234 számsor és társai, illetve valamilyen szeretett szó, tulajdonnév kézenfekvő jelszónak tűnik – valószínűleg egy, az adatainkhoz hozzáférni próbáló személy számára is. Ugyanez vonatkozik a biztonsági kérdésekre is: tényleg olyan kérdést adjunk meg, amire csak mi tudjuk a választ.
  • Például a Google- és a Facebook-bejelentkezésünk is lehet kétlépcsős: ha ezt beállítjuk, akkor ahhoz, hogy be tudjunk lépni a fiókunkba, nem elég megadnunk a jelszavunkat, de a mobiltelefonunkra kapott kódot is be kell gépelnünk, így mások még a jelszavunk birtokában sem tudnak ismeretlen eszközről hozzáférni az adatainkhoz.

Talán a legegyszerűbb szabály ez: a jelszavunk ne legyen értelmes szó. Ugyanakkor ahhoz, hogy több tucatnyi ilyen szám-, betű- és szimbólumkombinációt létrehozzunk és megjegyezzünk, segítségre lehet szükségünk. Több olyan honlap is létezik, amelyek véletlenszerűen hoznak létre jelszavakat a megadott paraméterek alapján, az alábbi például még a jelszó memorizálásában is segítséget nyújt. Számos jelszókezelő alkalmazást is letölthetünk, ekkor egy jelszót kell csak megjegyeznünk, amellyel a programhoz férünk hozzá, amely az összes többi jelszavunkat tárolja.

Kép: worldartsme.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]