Miért égeti a torkomat a feles?

Ismerős az érzés? Legurítottál egy pohárka töményet és úgy érzed ég a nyelved, a torkod, majd szép lassan a forró ital végigterjed az egész testedben. Pedig annyira még nem is voltál berúgva, hogy ne láttad volna, az ital jéghideg, még a kis jégvirágok is ott virítanak az üvegen, akkor miért érezted mégis forrónak, amikor megiszod?

Igyál egy jó felest, az majd átmelegít! Úgy ismerősen cseng? Pedig nagyon veszélyes a téveszme, miszerint az alkohol segít melegen tartani a szervezetünket és megvéd a nagy hidegben a kihűléstől. Valójában az ellenkezője igaz, mert a szervezetet nem melegíti át, de becsapja, így nem érezzük, hogy valójában milyen hideg van.

De akkor mégis miért égeti a torkomat a hideg pálinka?

A válaszhoz a kémia adhat segítséget: az alkohol, pontosabban az etanol, kémikusul C2H5OH egy csomó vicces dolgot művel a szervezettel (gondolom ezt most itt nem kell részleteznem), de ezek közül számunkra most az az izgalmas, amit a VR1 nevű fehérjével csinál. Ez egy úgynevezett vanilloid receptor, ami a testhőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet, és nagyjából egy személyben felelős a forróság és a fájdalom érzékeléséért (ezért érezzük a csípős ételeket egyben forrónak is).

A VR-1 fehérje 42-43 Celsius-foknál működésbe lendül, és jelet küld az agynak, hogy az adjon fájdalomszignált – vagyis ez az a hőmérséklet, amit már forrónak érzünk. Az alkohol azonban a receptorhoz kapcsolódva egy időre megnöveli annak érzékenységét, és az aktiválási szintet leviszi kb. 34 fokra. A feles, amit éppen lenyeltünk, persze nem feltétlenül éri el ezt a hőmérsékletet, valami más azonban igen: a saját, nagyjából 36,5 fokos testünk. Valójában tehát nem az italt érezzük forrónak, hanem saját testünket, mintha magas lázunk lenne, pont ott, ahol az alkohol manipulálta a receptorokat: a torkunkban, és a gyomorban. Ez a rejtélyes jelenség nem túl rejtélyes magyarázata.

Ugyanez a jelenség okozza azt is, hogy a sebet fertőtlenítő alkohol csíp – csak ilyenkor a fájdalom még erősebb, mert a bőrünkön jellemzően több a hőérzékelő receptor, és az erre használt alkohol is jóval erősebb, mint amit megiszunk.

Csak okosan a téli éjszakákban a vizsgafelejtéssel! Egy üveg tequila nem igazán fogja helyettesíteni a nagykabátot!

forrás: index.hu

kép: baja.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]