Ne legyen bűntudatod, ha kávérajongó vagy!

Eleged van az aggódó pillantásokból, amikor végre a jól megérdemelt kávédat szorongatod? Van egy jó hírünk, amivel az aggodalmaskodókat is leszerelheted! Egy új amerikai tanulmány szerint NEM teszi a kávé rendszertelenné a szívdobogásunkat és semmi különbség nincs a ritmuszavar kockázatát tekintve a kávézók és a nem kávézók között.

Számtalan tanulmány igazolta már a kávéfogyasztás jótékony hatását, de azért még él a városi legenda, miszerint a kávéfogyasztók ne reméljenek sok jót és szép hosszú életet. Persze, ha a második koffeintablettádat gurítod le egy duplafeketével, akkor valószínűleg kiugrik a szíved a helyéről, de az ésszerűen fogyasztott kávé mellett nem kell szívrohamtól vagy szívritmuszavartól tartanod. Ezt igazolja a Journal of the American Heart Association folyóirat legfrissebb számában megjelent cikk is.

Nincs összefüggés a koffein és az extraszisztolé (azaz a szabálytalan szívverés) között!

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) kutatói a kardiovaszkuláris kockázat rizikófaktorait 65 éven felettieknél vizsgáló egyik legnagyobb nemzeti felmérés (Cardiovascular Health Study – kardiovaszkuláris egészségügyi tanulmány, CHS) adatait elemezték.
A közel 6000 fős felmérésből kiválasztották teljesen véletlenszerűen 1388 résztvevő adatait és ezekben keresték az összefüggést a koffeintartalmú italok fogyasztása és az idő előtti kamrai, illetve pitvari összehúzódások között, de nem sikerült ilyenre bukkanni.

Noha az idő előtti kamrai, illetve pitvari összehúzódások – hétköznapi néven extra szívverések vagy extraszisztolék – meglehetősen gyakran előfordulnak minden különösebb ok nélkül, és általában ártalmatlanok, az újabb tanulmányok szerint az állandóan fennálló extraszisztolék a szív- és az agyi keringés romlásának jelei lehetnek.

Az előnyök nagyobbak, mint az esetleges hátrányok

A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy azok a cikkek, amelyek a kávéfogyasztást okolták a szívritmuszavar miatt, mára elavultak és feleslegesen ijesztgetik a kávékedvelőket.

„Felül kell vizsgálni azokat a klinikai ajánlásokat, amelyek tiltják a koffeintartalmú termékek rendszeres fogyasztását azért, hogy megelőzzék a szívritmuszavarok kialakulását” – mondta Dr. Gregory Marcus, a cikk vezető szerzője. „Mi szükségtelennek tartjuk, hogy lebeszéljék az embereket olyasmik fogyasztásáról, mint a csokoládé, a kávé, a tea, amelyeknek valójában inkább jótékony hatásuk van a szív- és érrendszerre.”

forrás: origo.hu

kép: 7-themes.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]