Auschwitzi túlélő lehet a világ legidősebb férfija

A 112 esztendős, lengyel származású Jiszrael Krisztal lehet a világ legidősebb férfija, ha életkorát iratokkal sikerül igazolnia. Az amerikai Gerontológiai Kutatóintézet a Guiness megbízásából vette fel vele a kapcsolatot, miután a világ legidősebb férfija, a japán Koide Jaszutaru a múlt héten elhunyt.

Jiszrael Krisztal 1903. szeptember 15-én született Zarnówban, Lengyelországban, majd családjával Lodzba költözött, ahol aztán a család édességgyárában dolgozott. A nácik az ott kialakult zsidó gettóba kényszerítették, aminek 1944-es likvidálása után az auschwitzi koncentrációs táborba került.

Krisztal a tábor felszabadításakor mindössze 37 kilogrammot nyomott, de túlélte a megpróbáltatásokat és 1950-ben elhagyta Lengyelországot. Második feleségével (az első Auschwitzban hunyt el) és közös fiukkal Haifában, Izraelben telepedett le, édességüzletet nyitott, és azóta ott él.

Ahhoz, hogy Krisztalt elkönyvelhessék, mint a világ legidősebb férfija, a kutatóintézetnek dokumentumokra lenne szüksége a férfi életének első húsz évéből, ugyanakkor a legkorábbi hivatalos irata az első feleségével kötött 1928-as házasság anyakönyvi kivonata. A család szerint Zarnówban még találhatnak bizonyító erejű iratot.

“Alapvető szabályaink vannak, nem lenne igazságos a többi emberrel, ha kivételt tennénk” – mondta a Guinness gerontológiai szakértője, Robert Young.

A világ legidősebb élő embere jelenleg egy amerikai nő, a 116 éves New York-i Susannah Mushatt Jones. A világ eddig valaha élt és regisztrált legidősebb embere, a francia Jeanne Louise Calment pedig 1977-ben, 122 évesen és 164 naposan hunyt el.

Forrás: Origo

Kép: Origo

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]