Főtt tojásból újra nyers – Átadták az idei citrom-Nobel-díjakat

25. alkalommal adták át idén a citrom-Nobelnek is nevezett IgNobel-díjakat az amerikai Harvard Egyetemen. Az IgNobel a Nobel-díj paródiájának számít, és 1991 óta ítélik oda 10 kategóriában azoknak a kutatóknak, akik látszólag értelmetlen felfedezéseket tettek vagy használhatatlan találmányok kerültek ki a kezeik közül, de ezzel megnevettetik az embereket, és egyben el is gondolkodtatják őket. Az IgNobel eredményhirdetését minden évben a „rendes” Nobel-díj átadása előtti héten tartják több mint ezer kíváncsi néző és valódi Nobel-díjasok részvételével.

A citrom-Nobel-díjakat idén is olyanok kapták, akik meglehetősen egyedi kutatási eredményeket értek el. Íme, egy kis összefoglaló a díjazottak munkásságából.

Colin Raston, az ausztrál Flinders Egyetem kémiaprofesszora rájött, hogyan lehet a főtt tojást újra nyerssé változtatni. A tojás megfőzése során a benne található fehérjék a hő hatására szorosan összefonódnak, és ezáltal gumiszerű anyaggá dermednek. A megszilárdult anyag karbamid hozzáadásával válhat újra cseppfolyóssá, majd a fehérjéket egy speciális berendezéssel – amit Raston és munkatársai fejlesztettek ki – szét lehet választani.

Michael Smith, a Cornell Egyetem végzős hallgatója azt kutatta, melyik testrészeken fáj legjobban a méhcsípés. Ennek érdekében kb. 200-szor csípette meg saját magát méhekkel, és aztán 1-től 10-ig terjedő skálán értékelte a szúrások fájdalmasságát. Az eredmény alapján leginkább az orrlyukon, az ajkakon és a nemi szerveken fáj a méhcsípés, és legkevésbé a koponyán, a felkaron és a középső lábujjon.

Patricia Yang fizika kategóriában kapta meg az IgNobelt, mivel megállapította, hogy minden emlős húgyhólyagja hozzávetőlegesen ugyanannyi idő alatt ürül ki: kb. 21 másodperc kell ehhez.

Elisabeth Oberzaucher és Karl Grammer, a Bécsi Egyetem két antropológusa utánajárt Iszmail marokkói szultán esetének. Az uralkodó állítólag 888 utódot nemzett 1727-ben véget érő, közel 30 éves uralkodása alatt. A kutatók kiderítették, hogy ez egyáltalán nem volt lehetetlen, mivel csak 65 nő kellett hozzá. A szultán háremében mellesleg 500 hölgy élt.

A nyelvészeti IgNobelt a hollandiai Max Planck Intézet három nyelvésze kapta. Mark Dingemanse és kollégái arra a megállapításra jutottak, hogy a világ szinte minden nyelvében megtalálható a „huh” szócska.

Forrás: eduline.hu, origo.hu

Fotó: femcafe.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]