Az ELTE segít az államnak

Nem marad egyedül az állam a migrációs válság kezelésével. Migrációs Intézet felállítása, tolmácsképzés indítása és krízistanácsadás – többek között ilyen intézkedésekkel segíti az ELTE napjaink humanitárius válságának megoldását. Azonban az egyetem nem csak a krízis megoldásában, hanem a megértésének segítésében is előrelépéseket tesz.

Jegyes-Tóth Kriszta, az ELTE kommunikációs igazgatója közölte: Mezey Barna rektor kezdeményezte az egyetemen egy Migrációs Intézet felállítását, amelynek feladata a témában folyó (nemzetközi) kutatások koordinálása lesz. A rektor ezen kívül a Humboldt Egyetemen tevékenykedő kollégáját levélben arra kérte fel, hogy a két egyetem részvételével működő, elismert európai egyetemeket tömörítő CENTRAL hálózat vegye fel tudományos programjába a migráció témáját.

Emellett hivatalos dokumentum is készült arról, hogy az ELTE felajánlja támogatását a krízishelyzet kezeléséhez és megértéséhez, melynek keretében olyan intézkedéseket tesznek, amelyek ha csak rövid távon is, de enyhítik az országra nehezedő nyomást. Ilyen a 4 hetes menekültügyi tolmácsképzés indítása, a menekültekkel foglalkozó szociális munkások és a gyermekvédelem területén dolgozók továbbképzése, a rendőrök és katonák interkulturális képzése, valamint a krízistanácsadás és a jogklinika fejlesztése.

A közlemény kiemelte, hogy a szakemberek képzése mellett sok ELTE-s polgár magánemberként is önkéntes munkát végez, például az Orientalisztikai Intézet arab, török és iranisztika szakos hallgatói és oktatói tolmácsolást vállalnak. Ezen kívül, ahogy már megírtuk, az ÁJK-n civil szervezetekkel együttműködve adománygyüjtő akciót indítottak, amelyhez mostanra minden kar csatlakozott.

A migráció kérdésével kapcsolatban az egyetem hosszú távú tervei között szerepel a Közel-Keleten zajló folyamatok jobb megértését célzó kutatások további fejlesztése és rendezvények szervezése. Ezzel kívánja segíteni az ELTE a migrációs válság okainak megértését és megoldási javaslatok kidolgozását.

Forrás: MTI
Kép: awdnews.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]