Bátran fogd meg a kapaszkodót

A neves Harvard Egyetem egyik kutatása tudományosan bizonyította, hogy semmilyen komoly fertőzést nem kockáztatsz, ha kapaszkodnod kell. Így nincs több kifogás, miért adhatod át a helyed a buszon a rászorulóknak.

A Harvard Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy fertőzések szempontjából mennyire veszélyes megfogni a tömegközlekedési eszközökön található kapaszkodókat. Kutatásuk végeztével megállapították, hogy a kapaszkodókon bár valóban van piszok, de a megtalált baktériumok csak olyanok, amik egy egészséges ember bőrén alapból megtalálhatók. Így ezek csak szélsőséges esetekben okozhatnak valamilyen megbetegedést.

Érdemes hozzátenni, hogy Magyarországon egyre elterjedtebb az ezüst tartalmú bevonó spray használta a tömegközlekedési társaságoknál. Köztudott, hogy az ezüst antibakteriális hatását akár egy éven keresztül is kifejti a befújt felületeken, így a székeken és kapaszkodókon is. Annyira elterjedt volt az ezüst jótékony hatásának kihasználása, hogy néhány száz éve (amikor még nem léteztek hűtőkocsik) a tejszállítmányokat is ezzel tartósították: néhány ezüstérmét dobtak a tejbe, ami lelassította a baktériumok szaporodását.

A jövőben jusson eszedbe, ha egy rászoruló éppen helyet keresgél egy járművön, hogy a Harvard bebizonyította, nyugodtan átadhatod a helyed, mert a kapaszkodó nem jelent veszélyt rád nézve.

forrás: eduline.hu

kép: pixabay.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]