Elkészült a világ legnagyobb rádiótávcsöve

Az utolsó panel a napokban került a helyére a kínai FAST nevű rádiótávcsövön, így kezdődhet a tesztelési időszak. Ha az is rendben megy, szeptemberben megkezdheti a működését a világ legnagyobb egytányéros űrfigyelő műszere, melynek antennája akkora, mint 30 focipálya. Ez azt jelenti, hogy a 2011-ben indult projekt már a célegyenesben van.

A FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) építése 2011 márciusában kezdődött a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban, egy katlanban, amelyet három, egymástól 500 méter távolságra lévő domb vesz körül. A helyszín kialakításához egymillió köbméter anyagot kellett eltávolítani, illetve 9 ezer embert kellett elköltöztetni a környékről, hogy ne zavarják a rádiótávcső működését.

A távcsövet 4450 darab, 11 méter oldalhosszúságú, háromszög alakú alumínium panelből állították össze, ezekből került most a helyére az utolsó is. Méreteiben és teljesítményében felül fogja múlni a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium rádiótávcsövét is, amely a jelenlegi csúcstartó a maga 305 méter átmérőjű parabolaantennájával. A FAST átmérője 500 méter, kerülete körülbelül 1,6 kilométer lesz, maga az antenna akkora, mint 30 futballpálya.

A vezetékekkel és robotokkal mozgatható, több irányból érkező információk észlelésére alkalmas, hatalmas tányért acéloszlopok és kábelek ezrei tartják a föld felett. Alatta a karbantartók járatai futnak. Az egyik környező domb tetején egy megfigyelőállomást is kialakítanak, amit a civil látogatók előtt is megnyitnak.

A FAST új fejezetet nyithat a kínai űrkutatásban. A kínai kutatók eddig kénytelenek voltak másodkézből származó adatokra támaszkodni. Az új, nagy gyűjtőfelületű távcső javíthat a kínai űrkutatás hatékonyságán, ezzel ugyanis a gyengébb, illetve a nagyobb távolságból érkező rádióhullámokat is észlelhetik – mondta korábban Vu Hsziang-ping, a Kínai Csillagászati Egyesület vezetője. Szerinte az új távcső segíteni fogja a Tejútrendszeren kívüli intelligens élet és a világegyetem keletkezésének kutatását.

forrás: index.hu

kép: index.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]