,,Olyan volt, mint egy Rejtő Jenő-jelenet” – Hamar Dániel előadásáról

Nagy népszerűségnek örvend az ELTE Alumni indította ELTE Sikerek nevet viselő előadássorozat, ahol híres, sikeres alumnusok beszélnek munkájukról. Korábban színvonalas előadást tartott már az esemény keretein belül többek között Lovász László, Barabási-Albert László, Tardos Éva, Winkler Márta és Freund Tamás is. Az Alumni júniusi vendége Hamar Dániel, Kossuth-díjas zenész volt.

Hamar Dániel az ELTE Természettudományi Karán kezdte meg egyetemi tanulmányait, ahol 1974-ben végzett geofizikusként. A diploma megszerzését követően a Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézetben kezdte meg szakmai karrierjét, ezt követően 1977-től egészen nyugdíjazásáig az ELTE Űrkutató Csoport tagja volt. Whistlerek illesztett szűrése című disszertációja megvédésével nyerte el a földtudományok kandidátusa címet. TÉT-pályázatok keretében sokáig együttműködött indiai kutatókkal a plazmaszféra-kutatási témában.

Nem készült zenei pályára, egész életében amatőr zenésznek tartotta magát, mégis számos kitüntetést ért el. Hétévesen kezdett magánúton zongoraórákat venni, majd tagja lett gimnáziuma szimfonikus zenekarának, később az ELTE Szimfonikus Zenekarában is játszott. 1973-ban, ifj. Csoóri Sándorral és Sipos Mihállyal együtt alapította meg a Muzsikás Együttest.

Június 2-án került sor Hamar Dániel előadására az ELTE Alumni szervezésében. Többen is részt vehettek az Aula Magnában megrendezett eseményen, de a járványhelyzetre való tekintettel a szervezők élő közvetítéssel igyekeztek minél több érdeklődőhöz eljutni.

,,Amikor megkaptam ezt a felkérést, úgy éreztem, hogy méltatlan  vagyok egy ilyen előadás megtartására, mert nem érzem magam úgy sikeresnek, amit a világ sikeresnek szokott elfogadni, mint hogy nagyon sok pénzem van, vagy komoly tudományos felfedezést tettem volna. De máskülönben sikeresnek tartom az életemet, mert boldog házasságban élek (…), megtaláltam azokat a kollégákat, akikkel együtt tudtam dolgozni itt az egyetemen, nagyon jól éreztem magamat közöttük, mert nemcsak kollégák voltak, hanem társak, barátok is” – kezdte előadását Hamar Dániel, majd kiemelt néhány gyermekkori emléket, mesélt az édesapjáról is, aki szintén az ELTE hallgatója volt.

Gimnáziumi éveire és az iskola szimfonikus zenekarára így emlékezett vissza: ,,Egy nyolcadik osztályos fiú úgy érzi, hogy ő császár, de amikor bekerül a gimnáziumba, rájön arra, hogy ő még kisfiú. Mi is ijedtek voltunk, hogy mi történik, milyen is a világ. (…) Az első napokban kinyílt az ajtó, és Záborszky József tanár úr bejött az órára, és annyit kérdezett: ki az, aki zenélt közületek? Feltettem a kezemet. Na mit zenéltél, komám? Zongoráztam. Hány évet? 8. Akkor bőgős leszel!’’

A Bartók Táncegyüttes tagjaként találkozott Sipos Mihállyal, Éri Péterrel, Csoóri Sándorral és Sebestény Mártával. Sipos Mihállyal és Csoóri Sándorral a maguk szórakoztatására álltak össze muzsikálni. Eközben meghirdetésre került a Népművészet Ifjú Mestere cím, amiért pénzjutalom is járt, így diákként szerencsét próbáltak. A pályázatot megnyerték, ezután pedig folyamatosan érkeztek zenei felkérések számukra.

Az előadó boldogan mesélt a zenekar névválasztásáról, régi koncertekről, utazásokról, turnékról, táncházas élményekről, zenésztársairól. ,,Hódmezővásárhelyre hívtak el minket, akkor még kezdő zenészek voltunk, sok-sok hangszerrel szálltunk fel a vonatra. (…) Rossz megállóhelyen szálltunk le, a vonat elment, mi meg ott álltunk a puszta közepén, se taxi, se telefon. Ott állt egy konflis nem messze a vasúti megálló szélétől. Sipos Misi azt mondta, majd ő odamegy és beszél a konflissal. Keménykalap volt rajta és három számmal nagyobb viharkabát, a konflis foltozott volt, előtte egy rozzant, sovány gebe állt. Misi hosszasan alkudozott, majd intett, hogy mehetünk oda. Olyan volt, mint egy Rejtő Jenő-jelenet, beültünk, bepakoltuk a régi hangszereket, majd mondtuk, hogy a Béke Szállodába megyünk. A férfi csak ennyit mondott: Pityu, Béke Szálló! Már másodjára szólt, de a ló nem indult, ezért magának megszólalt, hogy hol az ostor?! A ló elindult abban a pillanatban. Ilyen kedves történetekkel jártuk az országot.”

Hamar Dániel a Muzsikás első lemezét is megmutatta a résztvevőknek, az előadás végén pedig készséggel válaszolt a vendégek felmerülő kérdéseire.

A rögzített felvétel visszanézhető az ELTE Alumni YouTube csatornáján.

Kiemelt kép: kulturpart.hu

Képek: origo.hu, YouTube – ELTE Sikerek – Hamar Dániel

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]