Hangolódás a nyárra: The Durrells

1935 a szürke Angliában. Lawrence Durrell, a Durrell testvérek legidősebbike azt javasolja anyjának és három testvérének, hogy költözzenek a napsütötte – és meglehetősen olcsóbb – Korfu szigetére. A sorozat könnyed, humoros bepillantást enged a végtelenségig szerethető karakterek mindennapjaiba, miközben azt is végigkísérhetjük, ahogy az ízig-vérig angol család megismerkedik a görög kultúrával. Az alkotás valós történet alapján készült, a család szigeten töltött éveit Gerald Durrell, a legfiatalabb testvér könyvtrilógiája, a Korfu-trilógia meséli el. Szerethető karakterek, könnyed humor, napsütötte Korfu: a tökéletes kombináció egy hétvégi sorozatdaráláshoz.

A sorozat a Durrell család Korfun töltött éveit mutatja be 1935 és 1939 között. A borongós, valamint egy özvegynek és négy gyerekének megfizethetetlen angliai Borunemouth városát hagyják hátra Durrellék, hogy a napsütötte görög szigetre költözzenek egy sokkal olcsóbb és kellemesebb élet reményében. Louisa (Keeley Hawes) férje halála után szerény anyagi körülmények között próbálja meg felnevelni a gyerekeket, Larryt (Josh O’Connor), Leslie-t (Callum Woodhouse), Margót (Daisy Waterstone) és Gerryt (Milo Parker).

Forrás: Roadster

Larry az első regényével küzd, úgy érzi, Anglia nem szolgál elég ihlettel hozzá, ezért rábeszéli az anyját, hogy költözzenek Korfura. A sziget valóságos földi paradicsomnak bizonyul, ahol, habár rengeteg mindennapos problémával kell megküzdeniük, mégis a család minden tagja elkezdhet a saját útján járni. A végtelenül brit család lassan, nem is kevés konfliktus árán tud hozzászokni a görög élethez. Ebben nagy segítségükre van Spiros Halikiopoulos, a helyi taxisofőr, aki az évek alatt szoros kapcsolatba kerül a családdal, másrészről pedig Theodore Stephanides, tudós, orvos, költő, aki Gerry mentora is lett, és rengeteget tanított neki az egzotikus állatokról.

A készítők a könnyed hangulat ellenére sem ódzkodtak fontos ügyeket tematizálni a négy évad során. A központban természetesen a család összetartása áll, az, hogy milyen fontos egy harmonikus családi környezet megteremtése. Larryn keresztül a művészi önmegvalósítás is fontos hangsúlyt kap, Leslie és Margo karakterei pedig egy-egy felnövéstörténetet testesítenek meg. De a sorozat olyan témáktól sem futamodott meg, mint a homoszexualitás, ami akkoriban illegális volt, valamint a nacionalizmus és a fasizmus előretörése, a szólásszabadság kérdése és az egyén felelőssége hasonló határhelyzetekben.

Az igazi Durrell család
Forrás: The Times

Larry és Gerry a való életben az angol kultúra meghatározó alakjaivá váltak. Larryt elsősorban mint regényírót ismeri a világ, leghíresebb műve az Alexandriai négyes című regénytetralógia. Emellett foglalkozott még költészettel és drámaírással is, a második világháború alatt pedig sajtóattaséként teljesített szolgálatot a brit külképviseleteken, ezzel próbált harcolni a fasiszta eszmények folyamatos terjedése ellen. Gerryből pedig híres zoológus és író vált, állatgyűjtési és állattartási elképzelései forradalmian új nézeteket tükröztek. A szigeten töltött évek tapasztalatairól a Korfu-trilógiájában ír, amely leghíresebb része a Családom és egyéb állatfajták.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]