Kutass az éjszakában!

Szeptember utolsó péntek estéjén ismét vár a Kutatók Éjszakája. 27-én számtalan tudomány jeles és lelkes képviselője várja kortól függetlenül a résztvevőket, hogy bepillantást engedjenek munkájukba a szakterületük iránt érdeklődőknek.

A résztvevő intézmények száma évről évre gyarapodik, természetesen az ELTE különböző karai idén is rengeteg programot kínálnak, ezek közül mutatunk be néhányat.

Állam- és Jogtudományi Kar

Az ÁJK-n az este folyamán XV-XVII. századi könyvritkaságokat is megtekinthetünk, valamint minden izgalmas titkot megtudhatunk, amik a híres koncepciós perek hátterében húzódtak meg.

Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

A Bárczin idén a kommunikációé a főszerep: a késő délutántól kezdődő programokon részt vehetünk többek között verbális és nem-verbális kommunikációs gyakorlatokon és megismerkedhetünk új kommunikációs technikákkal. Logopédusok segítségét is igénybe vehetjük beszédhibáink kiküszöbölésében, valamint megtapasztalhatjuk, milyen lehet diszlexiásnak lenni.

Bölcsészettudományi Kar

A Régészettudományi Intézet interaktív programokkal várja a téma iránt érdeklődőket, akik megismerkedhetnek a kutatások modern módszereivel, és az is kiderül, mennyiben fedi a manapság egyre népszerűbb paleolit táplálkozás a paleotikum emberének étrendjét. A mongol szakos hallgatók révén bővíthetjük ismereteinket a mongol kultúráról, az “antik Playboy” című előadáson pedig az ókori szexualitásról tudhatunk meg többet a görög vázaképek segítségével.

Informatikai Kar

16 órától a régi elektronikai berendezéseket újraértelmezve készíthetünk ékszereket és egyéb eszközöket. Megismerkedhetünk egy olyan mesterségesen intelligens, életjeleket őrző eszközzel is, amely képes az EKG-t és egyéb jeleket mérni, ezeket egy központi számítógéphez továbbítani. A találmány időskorúak mellett hasznos segítséget nyújthat még a fogyatékosok, gyermekek, stresszhelyzetben és veszélyes környezetben dolgozók, valamint a sportolók számára is. Megtudhatjuk, hogyan kell a saját alkalmazásunkat létrehozni okostelefonunkra, és találkozhatunk különféle robotokkal is.

 Pedagógia és Pszichológiai Kar

A PPK-n részt vehetünk akár csoporthipnózisban is, önvédelmi technikákat tanulhatunk meg, és kitölthetjük az  Implicit Asszociációs Tesztet, amelyet nem tudatos vélekedéseink, előítéleteink és hiedelmeink feltárására fejlesztettek ki. A „Hiedelemkereső  kaland” keretében segítenek betekintést nyernünk a saját hiedelemvilágukba, így új dolgokat tudhatunk meg magunkról is.

Tanító- és Óvóképző Kar

Ha van kisgyerek a családban, érdemes ellátogatni a TÓK-ra is, ahol tanácsokat kaphatunk a gyermeknevelésről, egészséges táplálkozásról, és arról, milyen játékokkal fejleszthetjük a kicsik képességeit.

Társadalomtudományi Kar

A TáTK-n kipróbálhatjuk a Szociopoly társasjátékot, amelyben a tartósan munka nélkül lévő, segélyből, közmunkából, fekete munkákból élő családok helyzetébe csöppenve kell egy hónapig megélnünk. A Hálózat és lelki egészség című előadáson egy friss kutatásról számolnak majd be, amelynek keretében a hálózaton hagyott nyomok alapján vontak le következtetéseket a személy és vele kapcsolatban álló más személyek lelki egészségi állapotáról.

Természettudományi Kar

A TTK-n mindent megtudhatunk a dinoszauruszokról, ásványokról és vulkánokról, amit érdemes. A kar rengeteg interaktív játékkal és feladattal készül, ahol mindenki megtalálhatja a számára legizgalmasabbat.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]