Ismerd meg a jövő üzletét!

Jó ügyet szolgálni, másoknak segíteni, és mindebből megélni – sok fiatal vágyik erre, az álmokat kibontakoztató lehetőségeket azonban már nem mindenki ismeri.

A jövő társadalmi-üzleti lehetőségeiről „Hallgatók ösztönzik a társadalmi innovációt” címmel szervez konferenciát az ELTE Karrierközpont az ELTE szakkollégiumainak együttműködésével, amely nem csak ELTE-s hallgatóknak szól, hanem minden olyan egyetemistának, aki úgy gondolja, kedvet kaphat a későbbi vállalkozáshoz. A kerekasztal-beszélgetés és workshop célja, hogy inspirálja a hallgatókat a társadalmi innovációra, a társadalmi vállalkozásokra, illetve a közbeszéd részévé tegye azokat.

A nyolcvanas években terjedt el a vállalkozások körében az a gondolat, hogy nem csupán a profitot, de társadalmi és környezeti szempontokat is figyelembe kell venni az üzletben. Magyarországon még új keletűnek számítanak a társadalmi vállalkozások, azonban valószínűleg egyre nagyobb teret kapnak majd a későbbiekben, mivel összhangban állnak az egyetemek harmadik missziójával, vagyis a társadalom és a gazdaság kapcsolatával. Hogy miért fontosak? A társadalmi kihívások jelen vannak mindennapjainkban, a problémákra a technológiai és üzleti innováció viszont nem jelent állandó megoldást – szükség van arra, hogy a közösség tagjai közelebb kerüljenek egymáshoz.

A társadalmi vállalkozások nem csupán ideiglenesen vállalnak szerepet egy-egy jó ügy érdekében, hanem üzleti tevékenységük során folyamatosan tudatos, felelősségteljes munkát végeznek úgy, hogy ezzel a közösség érdekeit szolgálják. Az Európai Bizottság megfogalmazása szerint a társadalmi vállalkozások a társadalmi és környezeti megfontolásaikat (önkéntes alapon) üzleti folyamataikba és kapcsolataikba integrálják. Az Unió készen áll arra, hogy támogassa az ilyen kezdeményezések felfutását, így 2014-ben az Európai Szociális Alap és az Európai Regionális Fejlesztési Alap projektjeiben a társadalmi vállalkozások előnyt élvezhetnek.

Fontos, hogy nem nonprofit szervezetekről van szó, hiszen a társadalmi vállalkozások bevételt termelnek, amelyet aztán visszaforgatnak a további működés érdekében. A „hagyományos” vállalatokhoz képest azonban nincs eltérés az adózás terén, így történhet meg az, hogy – míg Amerikában már széles piacon van jelen – Magyarországon még gyerekcipőben jár a kezdeményezés.

A május 8-án tartandó konferencián nem csak elméleti beszélgetést hallhat a közönség a témáról, ugyanis több társadalmi vállalkozás is bemutatkozik, köztük például a CókMók. Kovács Bori mesél majd kezdeményezéséről: a CókMók egy hátizsák, amelyet bármely szülő megvásárolhat gyermekének, és ezzel egy rászoruló kisgyereket is támogat ugyanannak a táskának a másodpéldányával – a vállalkozás tehát abszolút kimeríti a már fent említett „kritériumokat”.

A programra látogat még Jackie Curtin, aki a Care2Travelt mutatja be, Enyedi-Simó Brigitta az Effemine női diákszervezetről mesél majd, Barta Nikolett pedig a Kaptár nevű vállalkozásáról beszél a közönségnek, amely egy közösségi munkahelyet kíván megvalósítani Budapest belvárosában.

Az esemény célja összefügg az ELTE PPK és Pedagogikum Központ munkájával, így a szervezők és a résztvevő vendégek május 8-án 10 és 14 óra között a PPK Nagy Sándor termében (földszint 04. terem) várják az érdeklődőket.

Időpont: 2013. május 8. 10:00–14:00
Helyszín: ELTE PPK Nagy Sándor terem (1075 Budapest, Kazinczy u. 23–27. fszt. 04.)

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]