50 első… tehetség!

A tehetséget nem csupán felismerni fontos, de támogatni, segíteni is a kibontakozásban. A La Femme magazin ezért „50 tehetséges magyar fiatal” elnevezéssel tehetségkutató programot indított…

Ennek keretében olyan harminc év alatti fiatalokat szólított meg, akik kivételes adottságaik, szorgalmuk révén a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek Magyarországon és a világban. A versenyre több mint 1300 jelentkező közül ötven fiatalt választottak ki, amely tehetségek személyre szabott, féléves mentorprogramban vesznek majd részt.

A program iránt a vártnál nagyobb érdeklődés mutatkozott. Összesen 1373 fiatalról kaptak írásos ajánlást, amelyek a korosztályok tekintetében, a nemek arányában és területi eloszlásban is változatosságot mutattak. Az ajánlásokból a különböző pályák széles skálája rajzolódott ki: kutatóorvosok, fizikusok, jogászok, építészek, komolyzenészek, képzőművészek, írók, hangszerkészítők, színművészek.

A jelöltek előválogatására a Nemzeti Tehetségpont szakembereinek segítségével került sor. Ennek célja az volt, hogy a jelöltekből kiválasszák azt a nyolcvanat, akiket a zsűri tagjai később egy erre a célra létrehozott online rendszerben egyenként értékeltek. Ennek eredménye határozta meg a programba bekerülő végső ötvenes kört. Mivel a tehetséget mérni szinte lehetetlen vállalkozás, a beérkezett jelölések szűrésére, értékelésére olyan kritériumrendszert alkottak, amely tevékenységi területtől függetlenül volt alkalmazható és a zsűri számára egységes elvek szerinti, objektív összevetést tett lehetővé. A következő szempontokat vették figyelembe: teljesítmény, társadalmi érték, eredetiség, újítóerő, ösztönző erő.

A szervezők már az elképezés megszületésekor tudták, a fiatal tehetségek felkutatása és bemutatása önmagában kevés. Hogy a fiatal tehetségek fejlődéséhez ösztönzést, támogatást nyújtsanak, közreműködésre szólították fel a kulturális, tudományos és gazdasági élet elismert személyiségeit. A mentorokat a fiatalok támogatása iránti elkötelezettségük, kiemelkedő szakmai tudásuk, a saját területen elért eredményeik valamint az erre épülő hitelességük alapján választották ki. A mentorok és mentoráltak közös munkája a célok kitűzésével kezdődött. Azonos szakmai hátterű páros esetében a támogatás elsősorban ehhez kapcsolódik, jellemzően azonban a tehetség kibontakoztatása, a kiemelkedő teljesítmény, az érvényesülés, a sikerhez szükséges egyéb készségek fejlesztése a cél. Vannak olyan mentoráltak, akiknek új feladatok, pályázatok, ösztöndíjak elnyerése jelenti az értékes támogatást, s vannak, akik számára egy-egy új ismeretség nyit majd új lehetőségeket.

Az „50 tehetséges magyar fiatal” program célja a fiatal tehetségek széleskörű megismertetésén túl a valódi teljesítményre épülő példaképteremtés, amely hosszú távon hozzájárulhat a tehetségek itthonmaradásához, miközben tényleges segítséget nyújt a fiataloknak.

Cikksorozatunkban bemutatjuk az „50 tehetséges magyar fiatal” program ELTE-s résztvevőit, elsőként Mécs Annával készült interjúnkat olvashatjátok.

 

Forrás: cikkben http://www.elte.hu/hir?id=NW-4292, http://www.lafemme.hu/tehetseg

Kép: palyazatmenedzser.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]