Környezettudatosság az ELTE-n

12 hónapig tartott az ELTE környezettudatossági kampánya Ökoszeminárium címmel. A program célja a hallgatók és dolgozók megszólítása, szemléletmódjának megváltoztatása, a fenntartható fejlődés terjesztése. A kampányról a BTK kari fenntarthatósági koordinátorával, Devescovi Balázzsal beszélgettem.

Milyen elemekből állt össze az ELTE fenntarthatósági szemléletformáló kampánya?

Létrehoztunk egy honlapot, az okoszeminarium.hu-t, amit úgy próbáltunk megalkotni, hogy a kampány után is működjön. Ide folyamatosan kerülnek fel cikkek a fenntarthatóságról általánosságban, illetve az ELTE fenntarthatósághoz kapcsolódó dolgairól, például hasznos tanácsok a bringázáshoz, milyen biciklit érdemes használni, útvonalak a BTK és a TTK kerékpáros megközelítésére. Tíz plusz két előadást tartottunk az Ökoszeminárium keretén belül, ezek kerekasztal beszélgetések voltak meghívott előadókkal különböző témakörökben, mint a hulladékkérdés, városökológia, vagy a fenntarthatóság a bölcsészettudományban. A beszélgetéseket koncert zárta. Ezenkívül játékokat, vetélkedőket szerveztünk környezettudatossági kérdésekben, ahol különböző ajándékokat, könyveket lehetett nyerni.

Nagy segítségünkre voltak az Egyetemisták a Környezettudatás Szemléletért (EEKSZ) és a Környezettudományi Klub önkéntesei, akik részt vettek a programok lebonyolításában. A Bringázz az ELTE-re keretén belül az őszi és tavaszi félévben is 5-5 héten keresztül, heti kétszer, kedden és csütörtökönként reggelivel vártuk a BTK-ra és TTK-ra biciklivel érkezőket. Jelen voltunk az ELTE két legnagyobb fesztiválrendezvényén, a Bölcsész Napokon és a Lágymányosi Napokon is. Bár a kampány véget ért, a környezettudatos szemlélettel kapcsolatos munkák nem álltak le a karon

Mit szólta vezetőség a kampányhoz?

Kedvezően fogadta: egy egyetemvezetői értekezleten a projekt vezetőjeként lehetőséget kaptam arra, hogy bemutassam a kampány egészét, ezt követően pedig egy fenntarthatóság tematikusnapot szerveztünk a szenátus tagjai számára. Ezen a rendezvényen egyrészt kiváló szakemberek tartottak előadást fenntarthatósági problémákról, másrészt elindult egy párbeszéd a különböző karok képviselői között arról, az egyetem maga miket tehet a fenntarthatóságért.

Milyen motivációk segítették a kampány elindításában?

A Bölcsészettudomány Kar fenntarthatósági koordinátoraként láttam, hogy milyen kevéssé jelent meg korábban mind a napi életvitel, mind a tanítás szintjén a fenntarthatóság az egyetem életében. Különleges és kihasználandó lehetőségnek és egyben kihívásnak tűnt, hogy egy szemléletformáló kampány megvalósítására pályázhatott az egyetem.

Most, hogy véget ért a kampány, vett észre viselkedésbeli változást a hallgatókon?

Igen, pozitívak voltak a visszajelzések. Az info@okoszeminarium.hu cím a továbbiakban is él, és a mai napig kapunk rá üzeneteket. Ősszel is látszott, hogy nagy siker volt a kampány a hallgatók és az oktatók körében is, sokan jöttek a rendezvényeinkre. Kikerültek szelektív hulladékgyűjtők a kampuszok épületeibe, ezek is előrelépésnek számítanak, már korábban is lett volna rá igény. Az is a kampány eredménye lehet, hogy még egy-egy esősebb napon is sok kerékpárt látni a kampuszon, sokkal többet, mint a korábbi években. Figyelemfelkeltésre mindenképpen jó volt a kampány.

Lesz valamikor a BTK-n lehetőség olyan szintű őrzött kerékpártároló kialakítására, mint a TTK-n?

A közeljövőben sajnos semmi esély nincs rá. Kétségtelen, hogy nem áll rendelkezésre elég tároló a BTK-n, a hallgatók ablakrácsokhoz, láncokhoz rögzítik a kerékpárjaikat. Anyagi okokból sincs túl sok esély új tároló kialakítására, sajnos nincsenek rá pályázatok, nincs rá forrás. Másrészt erre megfelelő hely is kevés van kampuszon. Javaslatot tettünk több, kisebb tároló létrehozására. Az Ifjúsági épület belső udvara ideális lenne egy nagyobb, fedett tároló kialakítására, viszont elég messze van a bejárattól. Mi szeretnénk, ha a bejáratok közelében lennének a tárolónk, mert sok kényelmetlenséggel járna a biciklivel közlekedőknek, ha nagy távolságokat kéne megtenniük a kerékpár és az épület között, nem biztos, hogy elég motivációjuk lenne a tároló használatára. A dékán úr viszont kizárólag egy nagy központi tároló létesítését tartaná jó megoldásnak. És persze a jelenlegi megszorítások, forráskivonások mellett még csak szóba sem kerül a kerékpártárolók kérdése. Az egyetlen lehetőség talán a szponzorok keresése, más utat jelenleg nem tudok elképzelni.

A mai világban sokan veszett ügynek tartják a környezetvédelmet. Mit üzenne nekik?

Ha a fenntarthatóság veszett ügy, akkor veszett ügy az életünk, a bolygó élete. Komolyan kell vennünk ezt a kérdést, egyszerűen nem tehetünk mást. Én úgy látom, hogy az egyetlen járható út a fenntarthatóbb viselkedés elterjedése.

Fotók: Szép Ági

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]