Erasmus tutorial

Tanulni. Újat látni, hallani, tapasztalni. Cserébe adni. Aztán megint kapni és ismét adni.

Pár szóban így lehetne összefoglalni egy Erasmus-ösztöndíjjal külföldön töltött szemesztert. Ha megszületik az igény erre a fajta tapasztalatkereskedelemre, akkor mindenképp érdemes jelentkezni a jövő tanévi pályázatra.

Az ösztöndíjnak két típusa van: a tanulmányút és a szakmai gyakorlat. Az előbbire az egyetemi keretlétszám általában 470 főre tehető. A szakmai gyakorlat esetében pedig várhatóan 50 hallgató kap majd támogatást. Az Erasmus 7 egyik tájékoztatóján Székely Ágnes, az ELTE egyetemi koordinátora elmondta, hogy igyekeznek minél több hallgatónak lehetőséget biztosítani és a létszám évről évre bővül.

A kijutáshoz vezető folyamat elindításához szükséges felkeresni az ELTE Hallgatói mobilitás oldalát. A 2013/2014-es tanévre meghirdetett pályázati felhívás ott már megtalálható. A honlapról többek között letölthető a Tempus Közalapítvány mobilitási alapelvei dokumentum és az Erasmus hallgatói iránytű is. Az oldal útmutatásai alapján a kért anyagokat fel kell tölteni a Neptun Erasmus felületére. Erre február 11-től legkésőbb február 28. éjfélig van lehetőség.

Ezután a tanszék, majd az intézet állít fel rangsort, amit március közepe táján hirdetnek ki. Ilyenkor résen kell lenni, ugyanis már kora tavasszal lezárulóban van bizonyos külföldi egyetemek regisztrációja, illetve kollégiumi jelentkezési időszaka.

Az EHÖK tájékozatató napot hirdet a szerencsés pályázóknak a kiutazás megszervezését és a kinti elhelyezkedést illetően. Ezután érdemes felkeresni az oktatókat, megbeszélni az erasmusos félév menetét, elfogadható és beszámítható tárgyakat keresni, vagy megállapodni a gyakorlatokat kiváltó feladatokról. Így a hallgató az új félévet bonyodalmak nélkül kezdheti, az itthoni ügyeket pedig letudhatja az időtartam igazolás és a tanulmányi szerződés e-mailben való elküldésével.

Jó tudni, hogy habár az Erasmus óriási anyagi támogatást jelent, a kinti életet nem lehet belőle teljes egészében finanszírozni. Függ a fogadó országtól is, hogy az adott összeg csak a kollégiumot vagy a könyveket is fedezi, netán a szórakozáson kívül minden kijön belőle. Ha a keret szűkösnek bizonyul, akkor lehet kiegészítő pályázatokra jelentkezni, mint például szociális alapú ösztöndíj vagy EILC nyelvi felkészítő kurzus.

Ha végül minden összevág és a hallgató valóban megérkezik külföldre, akkor nincs más dolga mint, hogy a határidőkhöz pontosan igazodjon és a rendelkezésre álló lehetőségekből a legtöbbet hozza ki.

Fotó: Dőry Szép Ágnes

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]