Doktoranduszok találkozója a BTK-n

Családias hangulatban telt ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskolájának konferenciája. A kétnapos rendezvény során 39 doktorandusz kapott prezentálási lehetőséget.

Az idei a nyolcadik év, hogy a nyelvészet iránt érdeklődő doktoranduszok összegyűltek a Félúton konferencián, hogy bemutassák egymásnak kutatási témáikat, eredményeiket, megvitassák kutatási módszereiket.

Ahogy Juhász Dezső, a Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének igazgatója záróbeszédében kiemelte: a konferencia fő értékét a témák változatossága és a jól felépített, minőséget képviselő prezentációk adták. És valóban, a két nap alatt a nyelvészet szinte összes területe terítékre került. A nyelvtudományi területek szerint szekciókba csoportosított előadások között olyan érdekességekkel találkozhattunk, mint a „Tanár-diák kommunikáció a Facebookon”, „Hogyan álcázzuk magunkat orosznak? Az imitált és az eredeti orosz akcentus egybevetése” vagy „A visszafelé beszélés stratégiái”. Az ismeretterjesztés mellett a konferencia nagy előnye, hogy a doktoranduszok nem csak előadhatták kutatásaik jelenlegi állását, hanem kutatótársaik, tanáraik véleményét, építő kritikát is meghallgathatták.

Az érdekes beszámoló mellett két plenáris előadást is meghallgathattak az érdeklődők. Az első napon a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem docense, Dr. Fazekas Emese beszélt az igekötők jelentésváltozásairól a magyar nyelvtörténet során.  A második napot Dr. Havas Ferenc, a Finnugor Tanszék egyetemi tanárának előadása nyitotta. Felszólalását nagy érdeklődés előzte meg, hiszen egy most induló egyetemi projekt tervezetét mutatta be. Az OTKA pályázaton elnyert támogatással hároméves kutatási program indul, melynek célja egy adatbázis létrehozása az ugor nyelvek teljes tipológiai leírásáról. A pályázat elnyerése azért is nagy jelentőségű, mert a Finnugor Tanszék kutatásán kívül az országban csupán három másik projekt kapott támogatást. A cél az adatbázis internetes publikálása, ezzel az ugor nyelvek kutatói, tanulói számára a minél könnyebb hozzáférés biztosítása.

Mind az előadók, mind a közönség tagjai hasznos információkkal gazdagodtak a két nap során. Kétségtelen, hogy a Félúton konferenciának nem csak létjogosultsága van egyetemünkön, hanem értékes hagyományt kezdett meg, melyet érdemes folytatni.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]