Autizmus, ahogy még nem láttad

Péntek este a Kutatók Éjszakáján az ELTE BGGyK az autizmussal foglalkozott, amelynek bemutatásában a pedagógusokon és kutatókon túl magával a fejlődési zavarral küzdő felnőttek is részt vettek.

Délután 5 órára már zsúfolásig megteltek a termek, az újonnan érkezőknek az ablakpárkányon, szőnyegen, illetve az ajtóban szorítottak helyet.  Az „Autizmus a rivaldafényben” című programon Haselfux Péterrel beszélgethettünk, aki 50 évesen tudta meg, hogy Asperger-szindrómában szenved, ennek megéléséről később önéletrajzot is írt. Péter arról is mesélt, miként győzte le félelmét a tűzzel szemben, hogyan tanult meg biciklizni. A beszélgetésben részt vett Tarr Hajnalka képzőművész, a Mosoly Otthon Alapítvány művészeti vezetője, aki fiatal autisták rajzait hozta el és mutatta be az érdeklődőknek.

A tekintetkövetési technika (eye tracking) világába Győri Miklós kalauzolta el a látogatókat. A módszer lényege, hogy a szemre infravörös jeleket küldenek, amelyek a szemgolyó különböző rétegeiről verődnek vissza, és ez alapján ki tudják számítani, hogy adott pillanatban mit nézett a tesztalany. A pszichológiai kutatásokban ezzel a módszerrel közelebbről megismerhetővé válik, hogy az agy mely területei miként veszik ki a részüket a látásban. A kutatók már megállapították, hogy a „tipikus” és az „autista” agy nem egy területen viselkedik nagyon különbözően, hanem sok ponton tér el finoman egymástól. A célkitűzés ezért az, hogy ezeket az eltéréseket feltérképezzék, és olyan módszereket találjanak, amelyek a nehézségek kiküszöbölésében segíthetnek.

A bemutatót követően tesztalanyokként kipróbálhattunk három egyszerű kísérletet. Az egyik kísérletben rövid videókat vetítettek le, majd megmutatta a számítógép, hogy mi ragadta meg tekintetünket. Mint tipikus személyek, ösztönösen az arcokra, a szereplők szemére koncentráltunk először, de már a második turnusban megfigyelhetővé vált a nemek közötti eltérés: amikor az egyik jelenetben egy lány sietősen távozott az üzletből, a kísérletben résztvevő lány az ott maradt másik szereplő reakcióját fürkészte, az előtte próbálkozó férfi tekintetét azonban inkább a távozó lány feneke ragadta meg.

Az este során bemutatták a HANDS nemzetközi projektet, amelynek keretében egy körülbelül 80 fős stáb olyan okostelefonokra épülő programot fejlesztett ki, amely a “szakember meghosszabbított kezeként” segíti az autista fiatalokat a teendőik előrejelzésében, számunkra egyszerűnek tűnő feladatok algoritmusainak bemutatásában. A bemutatott telefon pl. megtanította használóját a pirítós elkészítésére, teregetésre, az e-mail-írásban alkalmazandó udvariassági formulákra. A projekt különlegessége még, hogy elsőként végzett hatásvizsgálatot, amelynek eredményei egyértelműen kimutatták az előzetes várakozások sikerét.

A laikus érdeklődőkön túl több szülő is eljött, akinek gyermeke autizmussal él, hogy megosszák egymással és velünk sikereiket és kudarcaikat.

Kép forrása: newhealthmed.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]