Erasmus: életre szóló élmény

Az Erasmus Szabadegyetem előadássorozatának második alkalmán egy ismert televíziós, egy szociálpszichológus és egészségügyi mérnök mondta el, mit adott neki az ösztöndíj.

Árpilis 17-én, kedden tartotta második előadását az Erasmus Szabadegyetem rendezvénysorozat, melynek során olyan vendégek mutatkoznak be, akik fiatal koruk ellenére jelentős szakmai sikereket értek el, és Erasmus hallgatók voltak. A műsor keretében változatos és izgalmas szakmákba nyernek betekintést az érdeklődők. (A rendezvénysorozat nyitó előadásáról szóló cikkünket itt olvashatjátok.)

Orosz Gábor, szociálpszichológus 2004-2005-ben Dél-Franciaországban töltötte Erasmus ösztöndíját. Az ország és az ösztöndíj egyaránt meghatározó élmény volt számára, valamint kutatási munkájában is nagy segítséget jelentett. Az emberek viselkedését meghatározó tényezőket tanulmányozta az iskolai csalás és korrupció témakörben. Felmérései alapján érdekes megfigyeléseket tett, úgymint az önbevalláson alapuló csalási ráták szembetűnően magas szintje, vagy a sikeres csalás után jelentkező bűntudat a francia diákoknál erőteljesebb mértéke, mint a magyaroknál.

Bakos Piroska az MTV Híradójából, valamint a Kossuth Rádió Krónika című műsorából ismert szerkesztő-műsorvezető, riporter. A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem magyar-kommunikáció szakáról Odera-Frankfurtba jutott ösztöndíjasként az Erasmus program magyarországi indulásának évében. A Németországban töltött hat hónap óriási tudást adott neki, önállóságra tanította, és az emberek közötti kapcsolatok terén szerzett tapasztalatait kamatoztatja munkája során. Előadásában a nyelvtudás fontosságát hangsúlyozta, hiszen kiváló német nyelvismerete segítette olyan helyzetbe, hogy diploma után az MTV-hez került Sopronba, majd Budapestre. 2010-ben felkérték – a soros elnökséget 2011. első félévében ellátó – Magyarország szóvivőjének, mely kiemelkedő pontja karrierjének. Jelenleg a 25 éves Erasmus program magyarországi nagyköveteként vesz részt az ösztöndíj népszerűsítésében, lehetőségeinek bővítésében.

Haidegger Tamás, egészségügyi mérnök, tanárainak köszönheti lelkesedését, mely arra késztette, hogy a sebészrobotikával kezdjen foglalkozni. Ez a technológia immár évtizedes múltra tekint vissza, mégis sok kutatási, fejlesztési lehetőséget kínál a fiatal tehetségeknek. Másik kutatási területe a kézhigiénia javítása, amely sajnos az egészségügy mai napig elhanyagolt része. Haidegger Tamás Marie Curie bölcs gondolatával bíztatta jövőbe vetett hitükben a fiatalokat: „Hinnünk kell, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és hogy ezt a valamit bármi áron el kell érnünk.”

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]