Sokszínűség, kreativitás, Erasmus

Az Erasmus program 25. születésnapja alkalmából március 20-án tartotta tanévnyitóját – egyben első előadását – az ERASMUS Szabadegyetem, a Tempus Közalapítvány szervezésében. A két féléves rendezvénysorozat célja az olyan sikeres, fiatal tehetségek bemutatása, akik éltek az Európai Unió legismertebb ösztöndíja által kínált lehetőséggel.

Az Erasmus program 25. születésnapja alkalmából március 20-án tartotta tanévnyitóját – egyben első előadását – az ERASMUS Szabadegyetem, a Tempus Közalapítvány szervezésében. A két féléves rendezvénysorozat célja az olyan sikeres, fiatal tehetségek bemutatása, akik éltek az Európai Unió legismertebb ösztöndíja által kínált lehetőséggel. A 2012-es év hat előadása a legkülönbözőbb témákat dolgozza fel, a csillagászattól a divattervezésig. Ez alkalommal három előadó mutatkozott be az élet más-más területeiről, de valami mégis közös bennük: a sokszínűség és a kreativitás.

Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnöke, a befektetés-ösztönzés terén mindennaposan tárgyal külföldi nagyvállalatokkal a világ távoli tájairól. Munkájában hatalmas segítséget jelent számára az a tapasztalat, amit tíz éve Hollandiában szerzett az Erasmus ösztöndíj keretében. Részletesen ismertette a külföldi oktatási metódust, miszerint nem a tankönyvből szerzett lexikális tudás a fontos, hanem a gyakorlat-orientált képzés. Az 1-2 hetes rendszerességgel kidolgozandó, problémamegoldó projekteken különböző nemzetiségű hallgatókból összeállított csoportokban dolgoztak. Ez a technika tanította meg egy újfajta gondolkodásmódra, idegen nyelvű kommunikációra és a külföldiekkel való együttműködésre, melyet gyakran alkalmaz munkája során.

Bagó Ákos Károly fejlesztő mérnök, az UO írásfejlesztő toll feltalálója, 2008-ban az év fiatal vállalkozója, majd elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat. Ezek ellenére hasonlóan kilátástalan jövőképpel, és kusza ötletekkel állt érettségi után, mint sokan közülünk. Végül a Műszaki Egyetemen formatervező szakáról jutott ki 2004-ben Hollandiába, ahol sok pozitív élménnyel gazdagodott a felsőoktatás terén. Egy olyan gyakorlatias, mégis szórakoztató oktatási rendszerrel találkozott, ahol a tanár tényleg kollégának tekinti a hallgatót, a 300-400 oldalas tankönyv csak érdekességeket tartalmaz, és vizsgán a féléves gyakorlati tapasztalatokat kérik számon. Ez a tematika, és az érdekes tantárgyak jól fejlesztik a konstrukciós érzéket, melyet a mai napig kamatoztat szakmai életében.

 

Gyémánt Bálint dzsesszgitáros, a Bin Jip zenekar tagja, emellett zenetanár. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult könnyű- és komolyzenét, majd felvették a norvég zeneakadémiára, így Oslóban töltötte Erasmus ösztöndíját. A hatalmas zeneművészeti egyetemen magas szintű oktatás folyt, mely páratlan élményben részesítette. Nem új skálával, vagy akkorddal, hanem egy egészen egyedülálló hozzáállással találkozott, mely felkészítette az életre, és megtanította arra, hogyan működjön együtt olyan emberekkel, akikkel véletlenül hozza össze a sors. Az így szerzett ismeretei jutatták olyan szerencsés helyzetbe, hogy ebben a műfajban is kiemelkedően széles körhöz eljutott.

A rendkívül érdekes és szórakoztató előadást Gyémánt Bálint improvizatív gitárprodukciója zárta. A következő rendezvényre április 17-én kerül sor a Kossuth Klubban, mely szintén mindenki számára ingyenesen látogatható.

Fotók: Marks Timót

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]