„Ez Budafok, ez Budafok” – Budafoki győzelem a DVTK ellen

Hideg, esős, igazi őszi napon fogadta hazai pályán az újonc Budafok együttese a DVTK-t a labdarúgó NB 1 7. fordulójában. A Budafok magabiztos sikert aratott a Diósgyőr felett, és ezzel a győzelemmel fellépett a tabella 4. helyére! Helyszíni beszámoló.

A Budafok meglepően jól kezdte az idei szezont, és esélyesebb volt, mint a Feczkó Tamás által vezetett miskolci csapat. A Budafok győzelemmel nyitott a Kisvárda ellen, majd döntetlent ért el az Újpest ellen, aztán hazai pályán 4-1-re kikapott a Fehérvártól. Az eredmény nem feltétlenül tükrözte a pályán történő eseményeket, hiszen a BMTE abszolút felvette a versenyt a fehérváriakkal. A Mezőkövesd ellen egy szoros, egygólos vereséget szenvedett a csapat, majd bravúros győzelmet szerzett az MTK ellen idegenben.  A Diósgyőr bár győzelemmel kezdte az új idényt a Mezőkövesd ellen, ez volt az egyetlen győzelmük. Döntetlen az MTK ellen, majd vereség a Honvéd, ZTE és a Paks ellen is, így a tabella utolsó helyén álltak a meccset megelőzően.  

Teljes teltház nem volt, de azért így is 1400 néző kilátogatott a mérkőzésre. Mind a két csapat 4-2-3-1-es felállásban kezdte a találkozót. A Diósgyőr előtt adódott az első lehetőség, de nem sokkal később a Budafok is helyzetbe került. A meccs irányítását egyre jobban átvette a hazai csapat, egy szögletet követően Oláh Bálint, az egykori DVTK-nevelés szerzett gólt. A hazai lelátón pedig felcsendült az „ez Budafok, ez Budafok”. Hidegrázós élmény volt.

A Diósgyőr a folytatásban gyengén játszott, nem volt ötlet a játékban, ellenben a Budafokkal, aki több remek kontrát is vezetett. A 27. percben például a csapatkapitány, Kovács Dávid ment szembe a kapussal, akit át szeretett volna emelni, de a laza átemelő lövés a kapus kezében landolt. A gyenge vendégjátéknak hangot is adtak a vendégszurkolók, a 35. percben már szólt az „ébresztő, ébresztő”.  

A színvonal nem volt kiemelkedően magas, a játék sokszor lassú és akadozó volt, de az első félidő alapján megérdemelt volt a hazai vezetés, szervezetten, jól védekezett a Budafok, a gyors, szélen vezetett kontrák pedig többször is veszélyt teremtett a DVTK kapuja előtt.  

A miskolci csapat jobban kezdte a második félidőt, sikerült is egy-két helyzetet kialakítani, de sok labdát veszített, illetve sok volt a rossz, pontatlan átadás is.

A 63. percben érkezett a második BMTE találat, amit Ihrig-Farkas Sebestyén szerzett. Kovács Dávid kapott egy nagyon szép labdát, azt letette a teljesen üresen érkező Ihrig-Farkasnak, aki szépen bepasszolta a labdát. A DVTK védelme, ahogyan a képen is látni, teljesen üresen hagyta a hazai csatárt.

A játék egyre inkább a hazaiak térfelére tevődött át, és a 71. percben egy beadást követően Stefan Drazic szépített, és visszahozta a diósgyőri reményeket. A miskolci jobbszélső könnyedén ment el a szélen, és találta meg bent Drazicot, aki értékesítette a helyzetet. A megszerzett gól után a DVTK próbálkozott, nyomott, de komoly gólszerzési lehetőséget nem tudott kialakítani, sőt, a hazai kontrákban ott rejlett a veszély egy esetleges harmadik találat megszerzése is.  Bár a DVTK többet birtokolta a labdát a 2. félidőben, valamelyest jobban is játszott, mint az ellenfele, ez kevés volt a háromponthoz.

A Budafok végül kiharcolta a győzelmet, igaz, ezen a meccsen is kapott gólt, mind eddig mindig, de a hat meccsen begyűjtött tíz pont több, mint amit remélhettek. Jobb, szervezettebb csapat képét adta Csizmadia Csaba együttese. Bár sokan kételkedtek benne, hogy mennyire lesz kérészéletű ez a budafoki szereplés az első osztályban, de egyelőre a budai csapat abszolút megállja a helyét az NB 1-ben. Persze, még nagyon sok hátravan, ahogyan azt Csizmadia Csaba is elmondta, nem gondolkoznak egyelőre helyezésben. Elsődleges feladatuk, hogy minél több pontot szeretnének gyűjteni. A Budafok bebizonyította eddig, hogy nem véletlenül jutott fel az együttes 74 év után az élvonalba, és úgy tűnik, hogyha már itt vannak, akkor szeretnének maradandót is alkotni. Üde és kellemes színfoltja a Budafok az NB 1-nek, a maga hangulatos kis stadionjával, nézőivel és szimpatikus csapatával.  

Rátérve a találkozó másik résztvevőjére, a Diósgyőr zsinórban negyedik meccsét bukta el, és jelenleg a tabella utolsó helyén áll. Komoly gondok vannak a miskolci csapatnál. Amikor Feczkó Tamás megérkezett a tavalyi szezonban, a DVTK egészen jól festett, még a 3. hely megszerzése is volt reális esély, de mihelyt biztossá vált a bent maradás, a csapat látványosan leeresztett. Az előző idényt is beszámítva, a legutóbbi 13 bajnoki mérkőzésből egyet nyertek, kétszer ikszeltek, a többi meccsen vereséget szenvedtek. A vendégszurkolók a meccs végén számon is kérték a pocsék szereplést, a játékosok és a vezetőedző Feczkó Tamás is kiment a szurkolókhoz lenyugtatni őket, kevés sikerrel. Egyelőre nem látni, hogy lenne bármilyen kiút ebből a helyzetből a Diósgyőrnek.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]