Michael Phelps világcsúcsai sorra dőlnek meg, a legendás úszó azonban mégsem búslakodik

Pár héttel ezelőttig elképzelhetetlennek tűnt, hogy bárki képes lenne megdönteni Phelps világcsúcsait pillangóúszásban. A vizes világbajnokság során azonban az amerikainak két legendás világcsúcsa is megdőlt. Az egykori sikeres úszó mindennapjait azonban ma már más dolgok kötik le. A New York Times Michael Phelpsszel készített interjújából szemezgettünk.

Az interjú azután készült, hogy a 100 méteres pillangó világcsúcsát honfitársa, Caeleb Dressel megdöntötte, a közelmúltban pedig a magyarok büszkesége, Milák Kristóf vert rá jelentősen Phelps korábbi világrekordjára 200 méteren. Ez egyben azt is jelenti, hogy míg azelőtt két pillangós csúcsot is birtokolt, 2001 óta először fordul elő, hogy Phelps nevéhez nem kötődik világcsúcs pillangón. Phelps nincs felháborodva, sőt, elismerően beszélt sporttársairól. Ma már a legtöbb idejét a családjával tölti, a sportolónak két gyermeke született, az 1 éves Beckett és a 3 éves Boomer, felesége pedig jelenleg harmadik gyermekükkel várandós.

CC0I9169

18 évig birtokoltad a 200 pillangó világcsúcsát, igencsak a szívedhez nőhetett. Mikor új rekordot állítottak fel, olyan érzés volt, mintha egy családtagodat vesztetted volna el?

Őszintén szólva arra, hogy a két világcsúcsomat is egy hét leforgása alatt veszítem el, nem számítottam. A 200 pillangó elvesztése különösen fájt, hiszen ez az, amit több mint fél életemen át birtokoltam. Egyrészről fáj, hogy nem tartott ki a rekordom hosszabb ideig, másrészről viszont fantasztikus látni ezeket a fiatalokat, akik képesek még jobban teljesíteni. Hihetetlen érzés látni, hogy merre fejlődik a sport, figyelni az új tehetségeket, az ígéretesebbnél ígéretesebb úszókat. Ha megdönthetetlennek tűnő rekordod van, az emberek csak úgy reagálnának, hogy „Minek megpróbálni?” Ami nem lenne jó.

A világcsúcsokon kívül természetesen nem lehet elmenni a 2008. évi pekingi játékokon szerzett 8 olimpiai aranyérmed mellett, melyet valószínűleg senki nem fog egyhamar megdönteni. Pályafutásod pedig 28 olimpiai érmet hozott, nem lehet könnyen elfeledni. Te hogy gondolsz vissza erre?

Caeleb 8 érmet nyert Dél-Koreában, miután láttam egy újságcikket ezzel a szalagcímmel: „Caeleb Dressel felülmúlja Phelpst.” Az igazság az, hogy amikor én nyertem 2007-ben 7 aranyat, akkor ezzel 5 világrekordot döntöttem meg. Milák Kristóf egy csúcsot döntött meg. Én 39-et. Szóval hajrá, fiatalok, még több tízszer kell rekordokat döntenetek, majd azokat 18 évig megtartanotok ahhoz, hogy ott tartsatok, ahol én. Nem nagyképűségből mondom, ezek a számok. (nevet)

Az embereket sokszor lehet hallani, ahogy azt mondják: „Mennyivel sikeresebb lett volna Phelps a 2016-os olimpiai játékokon, ha nem lett volna az ittas vezetése és egyéb problémái, ami miatt 2014-ben a rehabon végezte.” Mi a véleményed erről?

A 2014-ben történt mélypontok nélkül nem eshetett volna meg a 2016-os siker. Az ittas vezetés miatt történt őrizetbe vétel nem tartozik a legjobb élményeim közé, de visszatekintve azt mondhatom, hogy nagyban közrejátszott abban, ami ma vagyok. Enélkül nem itt tartanék. Visszatekintve a 10 évvel ezelőtti önmagamra, akkor sosem gondoltam volna, hogy mostanra két fiúgyermek büszke apukája leszek, aki már azt élvezi igazán az életében, hogy nézheti őket, és részese lehet ezeknek a porontyoknak a felcseperedésében.

cfarmafotopar0719_phelps_5_hi_wm-840x480
Ahogy követted a világbajnokságot, mennyire érezted magadhoz közel a sportot?

Az az igazság, hogy mostanra már eléggé eltávolodtam tőle… sosem voltam tőle ilyen távol, ma már egészen más dolgok töltik ki az életemet, séta, játék a gyerekekkel, este fürdetés, fektetés. Nincs sok ma is aktív úszó, akivel tartom a kapcsolatot. Ezzel kapcsolatos rendezvényekre sem járok már, eléggé kivonódtam ebből a közegből.

Hogy néz ki manapság egy átlagos napod?

Boomer reggel 6 és 9 óra között ébred, majd a délelőtt nagy részében a kölykökkel lógok. Majdnem minden reggel én készítem el a reggelit. Reggeli után a gyerekek mellett telefonokat intézek, megcsinálom a ház körüli teendőket. A napom legnagyobb részét pedig az teszi ki, hogy folyamatosan újra és újra rendet rakok a gyerekek után… és persze készülünk a harmadik gyermekünk érkezésére. Néha eljárok úszni is. Ezután a legtöbb időt a garázsban töltöm, saját kis edzőtermet alakítottam ki magamnak. Biciklizek, edzek, nyújtok, olykor eljárok golfozni is. Sokszor én főzöm meg a vacsorát. Nagyon megszerettem a főzést, kikapcsol.

Forrás: nytimes.com

Képek forrása: irishtimes.com, familywnews.com, swimswam.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]