Ahol a szórakozás mellett a jótékonyságé a főszerep – Amigók a Civil Szigeten

Augusztus második hetében indult Magyarország legnagyobb és legnépszerűbb fesztiválja, a Sziget Fesztivál. Rengeteg kulturális esemény – színház, táncbemutató, koncertek – mellett, a bejárat után elkanyarodva egy eldugott, árnyékos helyen az érdeklődök a Civil Sziget sátraiban zajló különböző kreatív programokon is részt vehettek napközben addig, míg el nem kezdtek zenélni a főbb fellépők a nagyszínpadon.

A Civil Sziget fő célja, hogy a pályázatot elnyert társadalmi szervezetek bemutassák tevékenységeiket, és a fesztivált látogatókat szórakoztassák, valamint kapcsolatba kerüljenek a fiatalokkal, ezzel is népszerűsítve saját küldetésüket. Ezeket valamilyen módon össze kell kapcsolni a Sziget fő témájával, a Love Revolutionnel, mely olyan ügyeket támogat, ami előbbre viszi a világot, és jobb hellyé teszi a Földet. A fesztivál szervezői cserébe napijegyeket biztosítanak, így a jótékonykodás és szervezés után az alapítványok önkéntesei részt vehetnek a programokon. Az érdeklődők segítséget és rengeteg információt kaphatnak az őket leginkább érintő témákban, de nekik is lehetőségük van véleményüket kifejezni a szervezetek irányába. Mivel a Sziget Fesztivál a külföldiek körében is egyre elterjedtebb, így ezzel a lehetőséggel határon túlra is eljuthat egy-egy civil szervezet híre és munkássága.

Az Amigos a Gyerekekért Alapítvány önkéntesei idén már sokadik alkalommal nyerték el a pályázatot. Az egyetemistákból álló szervezet tagjainak célja, hogy a súlyosan beteg gyerekek kórházi mindennapjait szebbé tegyék, motiválják őket a gyógyulásra, mindezt a nyelvtanuláson és játékon keresztül. Amigo csak egyetemista lehet, hiszen sokkal közelebb állnak korban így a gyerekekhez, és könnyebben alakítanak ki barátságokat.

67898895_370147653884774_7325636596768702464_n

Az alapítvány egyik célja, hogy egy nap minden beteg gyerkőc mellett lehessen Amigo, így a Civil Sziget egy remek alkalomnak bizonyult arra, hogy a fiatalok és a külföldiek körében is népszerűsítsék tevékenységüket. Amellett, hogy társasjátékokkal és kártyákkal játszhattak a látogatók, megtanulhattak darut hajtogatni vagy karkötőt készíteni. Legnépszerűbb mégis a csillámtetkó volt, amit a 10 év körüli kisfiútól kezdve, a veterán – Szigetet már 10 éve látogató – is kért magának. Eközben többen érdeklődtek az alapítvány munkásságáról és az Amigos mindennapjairól. Mivel a beteg gyerekek motiválása mellett a példamutatás is cél, az alapítvány önkéntesei összeállítottak pár feladatot. Ezekben arra kérték a Sziget lakóit, hogy meséljék el vagy rajzolják le, ők mivel teszik szebbé és jobb hellyé a környezetüket, hogy aztán megoszthassák a tanultakat a kórházi bevetéseken.

Ha a te érdeklődésedet is felkeltette az Amigók küldetése, akkor van számodra nem is egy, hanem két jó hírünk! Augusztus végén négy városban indul egyszerre a felvételi, köztük Budapesten és Szombathelyen is, így az ELTE hallgatói már mindkét helyen jelentkezhetnek, és belevághatnak egy hatalmas kalandba. Ha bővebben olvasnál az alapítványról és a felvételi menetéről, megteheted itt és itt, ahol egy szombathelyi Amigo osztotta meg élményeit az előző félévben az ELTE Online olvasóival.

Bővebb információkért kövesd az Amigos Facebook oldalát, ahol napokon belül elindulnak a felvételi események a pontos időpontokkal és a helyszínekkel!

67699031_2365139060239103_5868273817217925120_n

A kiemelt és a cikkben szereplő kép az Amigos a Gyerekekért Alapítvány tulajdona.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]