A lány, aki úszóversenyt nyert, ám azonnal kizárták fürdőruhája miatt

Egy tizenéves lány büszkén száll ki a medencéből. Győzött. Az Anchorage’s Dimond középiskola úszója riválisait maga mögé utasítva aratott elsöprő győzelmet 100 yardos gyorsúszásban. De amint kilépett a vízből, azzal kellett szembesülnie, hogy kizárták a versenyből. És miért? A fürdőruhája nem takarta el eléggé a fenekét – ez a hivatalos indoklás.

A játékvezető döntése óriási vitát váltott ki az alaszkai úszóközösség köreiben. Vitatottá vált, hogy a női sportolók testét miként szabályozzák és ellenőrizzék. Lauren Langford, a középiskola úszóedzője nyilatkozatában elmondja, hogy szexizmus mellett rasszizmust is sejt a háttérben. Tudni kell, hogy a kizárt tini egyike volt a csekély létszámú nem fehér bőrű versenyzőnek.

 „Minden lány ugyanolyan szabású fürdőruhát viselt, mégis ő volt az egyetlen, akit kizártak.” Nem a lány választotta a fürdőruhát, hanem az iskolája tette kötelezővé ennek a viselését. Annak ellenére, hogy csapatában az összes lány azonos ruhába öltözött, ő volt az egyetlen, akit szabálysértés miatt idéztek elő.”

 „Egy olyan világban élünk, ahol a fiatal lányok bőrszínük miatt amúgy is több falba ütköznek. Akinek nem tetszik, ahogy a fürdőruha áll és simul a fiatal lányok testéhez, az ne nézzen oda – egyébként is, ők kiskorúak, még gyerekek, senkinek sem szabadna ’úgy’ rájuk néznie.” Langford az interjúban elmondta: nagyon dühös a kialakult helyzetre. A diszkvalifikált lányt egyébként a ’legszebb fiatal hölgy’-ként írja le a versenyen részt vevők közül. Elmondása szerint nem ez volt az első alkalom, hogy a lány kerekded, formás idomait problémásnak találták: tavaly az egyik szülő hátulról lefényképezte, majd megosztotta a többi szülővel annak bizonyítására, hogy a csapat hölgytagjai mennyire nem megfelelő fürdőruhát viselnek. (Ezt a szülőt később felelősségre vonták a kép készítése és annak közzététele miatt.) „Ezt rendkívül helytelennek tartom” – mondja Langford. Hozzátette: még felháborítóbb, hogy a lányt azzal vádolták meg, hogy szándékosan választott olyan ruhát, ami többet mutat a fenekéből.

Képtalálat a következőre: „swimming pool”

„Igazából az történt, hogy a versenyzőnk úszódresszének alsó része beszorult a fenekébe. Ez bárkivel megtörténhet, nincs benne semmi szándékos.”

Az évek során a hagyományosan viselt, ám konzervatív egyrészes fürdőruhát a női versenyzők között egyre inkább megszüntették, helyette  egy magasabban vágott stílusút kialakítva, mely kevesebb szövet felhasználásával készül, hidrodinamikusabb, de ezáltal kevesebbet is takar. „Még gyakrabban fordul így elő ez a baki. De a gyermekeknek, még ha zavarja is őket, nem hinném, hogy a célvonalban azzel kéne foglalkozniuk, hogyan áll rajtuk a fürdőruha. A vízben nem ezzel vagy elfoglalva” – mondja Langford.

A verseny utáni napokban az Anchorage iskola bizottsága bejelentette: újra megnézték a felvételt a történtekről, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kizárásra az alapján került sor, hogy a felvett fürdőruha túlságosan rásimult a lány testére, kevesebbet takarva el a kelleténél. A bíró döntése pedig keménykezű és szükségtelen volt. Végül a lány és csapata visszakapta az elvett pontszámait, valamint a döntést meghozó bíró engedélyét határozatlan időre visszavonták. A körzet ezek után arra törekszik, hogy felülvizsgálja a fürdőruhára és annak viselésére irányuló elveket és szabályokat, hogy ilyen többször ne fordulhasson elő. Végül a középiskolák fenntartója, az alaszkai középiskolák atlétikai irányító egyesülete írásos dokumentumot állított ki arról, hogy a lányoknak olyan úszódresszt kell viselniük, amely a feneküket és mellüket elfedi.” Ha ezen a versenyen tényleg a fürdőruháról lett volna szó, a középiskola teljes csapata kizárásra került volna” – mondja Langford.

Meagan Kowatch, az érintett lány édesanyja felháborodott az eseten, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a bíró többet ne vehessen részt a lánya versenyein, sőt, másokén sem. Langford szerint nem kérdés, hogy szexizmus áll a dolog hátterében. A Középiskolák Országos Szövetsége augusztusban kiadta az irányelveket a megfelelő férfi fürdőruhákról is, melyről Langford azt mondta, hogy látott fiúkat ennél lengébb öltözékben is versenyezni, melyből nyilvánvalóan senki nem csinált problémát.

Kowatchnak egyébként mindhárom lánya tehetséges úszó és a középiskolai úszócsapat tagja. A kizárt lányt szívósnak ismerték társai, azonban könnyekben tört ki a bírói döntés után. „A tény, hogy azt mondták neki, hogy szándékosan próbálta meg felhívni magára ilyen módon a figyelmet, lelkileg teljesen összetörte.

Forrás: washingtonpost.com

Képek forrása: fitnessmagazine.com, pwtag.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]