Michael Jordan útja a csúcsig – 9. rész: szerencsejáték-függőség és újabb bajnoki címek

Michael Jordan minden idők egyik legsikeresebb kosárlabdázója – és sokak szerint ezzel együtt a legjobb is. Az NBA, majd a világ meghódításáig hosszú és rögös út vezetett, amihez a tehetségén túl a páratlan versenyszellemére is szüksége volt. Cikksorozatunk kilencedik része Jordan második és harmadik bajnoki címéről, illetve az elburjánzó szerencsejáték-függőségéről szól.

1. rész: a kezdetek

2. rész: a középiskolai évek

3. rész: az egyetemi évek

4. rész: 1984

5. rész: a Chicago Bulls felépítése

6. rész: Jordan túl sok dobást vállal?

7. rész: Phil Jackson (és Tex Winter) hatalomátvétele

8. rész: először az NBA csúcsán

1991 nyarán Jordan a csúcsra ért, de hamarosan más jellegű problémái adódtak. Ő és Richard Esquinas rengeteget golfoztak együtt, s idővel már pénzben is játszottak. Szeptemberre odáig fajult a helyzet, hogy Esquinas egy nap alatt 98,000 dollárt veszített. Dupla vagy semmi fogadást ajánlott, s megírt két csekket erről az összegről. MJ nem tudta, hogy ezek mögött nincs fedezet, úgyhogy belement a játékba. Szeptember végén tíz napon keresztül rendre összecsaptak, aminek a végén Jordan 626,000 dollárral tartozott. Ekkor ő akart dupla vagy semmit. Esquinas nagy nehezen belement, de csak azzal a feltétellel, hogy nem lesz több meccs. Ismét nyert, bár Jordan azóta sem fizette ki a teljes összeget.

Decemberben letartóztattak egy kokaindílert, akinél egy 57,000 dollár értékű csekket találtak Jordan aláírásával. Először MJ és a díler is azt mondta, hogy ez egy kölcsön volt, de később pénzmosással vádolták meg a dílert, ezért Jordan is idézést kapott a bíróságtól. Februárban egy gyilkosság helyszínén találtak tőle három csekket, összesen 108,000 dollár értékben. Később kiderült, hogy ezekkel a csekkekkel fedezte a fogadásokból származó veszteségeit. Hamarosan az NBA is vizsgálódni kezdett a játékos fogadási ügyei miatt, de nem jutottak sokra. A ligának sem tett volna jót, ha rosszul alakulnak a dolgok, mert Magic Johnson kényszerű visszavonulása és Larry Bird állandó hátproblémái miatt egyértelműen ő volt a legjobb és legnépszerűbb játékos.

A Bulls 3 meccs után 2 vereséggel állt, majd elképesztően beindultak, a szezon közepén 37-5-ös mérlegük volt. Februárban megtört valami, sorra jöttek a vereségek. A Utah elleni meccs 3 hosszabbításba torkollott, aminek a végén egy kérdéses szabálytalanságot fújtak MJ ellen. Ezt követően hevesen reklamálni kezdett, s „megfejelte” a bírót. A mozdulat nem biztos, hogy szándékos volt, de kiállították és eltiltották a következő meccsről. Márciusban ismét előkerült a golftartozása, Esquinas ugyanakkor továbbra sem járt sikerrel. Az is igaz, hogy a szezon közben többször is játszottak, ami alatt Jordan tartozása is csökkent valamennyit.

A szezont végül 67-15-ös mérleggel zárta a Bulls, miközben Jordan zsinórban hatodik pontkirályi címét is megszerezte, s harmadszor választották meg a liga legértékesebb játékosának (MVP). A rájátszás első körében a Miami Heat volt az ellenfél, akik ellen hamar 2-0-s előnybe került a Chicago. A harmadik meccsen nagy előnyt szerzett a Heat. A pályaszéli kommentátorok éppen azt latolgatták, hogy van-e innen még visszaút a Bulls számára, amikor Jordan visszaszólt nekik a pályáról, hogy „itt jövünk”. MJ 56 ponttal fejezte be a mérkőzést, a Chicago pedig elkezdhetett készülni a New York Knicks ellen. Ez a párharc elképesztően szorosan alakult, s csak 7 meccsen tudott továbbjutni a Bulls.

A döntő előtti utolsó akadály a Cleveland Caveliers volt, akik 4 meccs után még egálban voltak ellenfelükkel, de végül 4-2-re kikaptak. Jordan másodszor is bejutott a döntőbe, ahol a Portland Trail Blazers volt az ellenfél. Sokan úgy gondolták, hogy revansot akar rajtuk venni, amiért nem őt választották az 1984-es játékosbörzén, ráadásul rendre nagyon agresszív játékot mutatott ellenük. Minden várakozást felülírt azzal, hogy az első meccs szünetében NBA-rekordot jelentő 35 pontnál és 6 bedobott triplánál tartott. (Később „The Shrug Game” néven kezdték el emlegetni ezt a teljesítményét.) Végül 39 ponttal zárt, de többre nem volt szükség, a Bulls 122-89-re nyert. A második meccsen 4 perccel a vége előtt kipontozódott Clyde Drexler, de így is hosszabbításra mentett a Portland egy 15-5-ös futással, ahol a meccset is behúzták.

A következő két meccsből mindkét csapat nyert egyet, az ötödik összecsapáson pedig Jordan 46 ponttal vezette győzelemre csapatát. A hatodik meccsen a harmadik negyed hajrájában 17 ponttal vezetett a Trail Blazers, amikor Jackson lecserélte a kezdőit (egyedül Pippen maradt pályán). A Bulls lendületbe jött, majd 8 perccel a vége előtt Jordan ismét pályára került. A vezetésével sikerült a fordítás, a Bulls megvédte a címét. A játékosok a szurkolóikkal együtt ünnepeltek a csarnokban, több játékos is az asztalon táncolt. Jordan egyszer felmutatta két ujját, majd meglebegtetett egy harmadikat is.

1992 nyarán egy ismerős, de mégis új kihívással nézett szembe: nyolc év után ismét az Olimpiára készült. 1984-ben már egyszer megtapasztalhatta, hogy milyen érzés a csúcsra érni ezen a tornán, de akkor még csak amatőr játékosokkal indult az Egyesült Államok. 1992-ben az NBA legnagyobb sztárjai (mínusz Isiah Thomas, plusz Christian Laettner) kerültek be a keretbe. Mindenki tisztában volt vele, hogy ők az egyértelmű esélyesek, így Jordan az edzőtábor alatt mással is tudott foglalkozni. Az edzések között ismét Richard Esquinas ellen golfozott, Jordan tartozása 902,000 dollárra csökkent.

Az edzőtábor végén aztán Jordan kifizetett valamennyit a tartozásából, a hírek szerint 2-300,000 dollár körül. A tábor arra is jó alkalmat adott, hogy jobban megismerjék egymást a játékosok, több időt töltsenek együtt. MJ kifejezetten jó viszonyt alakított ki fiatalkori idoljával, Magic Johnsonnal, bár az irányító rendszeresen froclizta őt a „teniszcipős szerződése” miatt. Valószínűleg nem tudott azon túllendülni, hogy Jordan milyen szerencsés volt a Nike-val kötött szerződése miatt. Ettől függetlenül a „Dream Team” letarolta a világot, Jordan másodszor is olimpiai bajnok lett.

Az 1992-93-as szezon elején sötét fellegek gyülekeztek a Bulls háza táján. Horace Grant elégedetlenkedett, hogy Jordan és Pippen más megítélés alá esik, mert ők nyáron játszottak az Olimpián. Cartwright (35) és Paxson (32) térdét is megműtötték 1992 nyarán, ráadásul egyikük sem volt már túl fiatal. Pippen bokái sem voltak teljesen rendben, miközben Jordan is egyre több helyen érzett fájdalmat a testében. Phil Jackson azt tervezte, hogy csökkenti Jordan perceit, de erről MJ hallani sem akart. Jackson végül az edzéseken ültette őt, így megfosztotta őt a kedvenc csapattal kapcsolatos időtöltésétől.

Jackson másik húzása mindenkit érintett: szándékosan visszavett az alapszakasz során a csapat védekezésének az intenzitásából, hogy a játékosok frissebbek legyenek a rájátszásra. Január 8-án Jordan elérte a 20,000 pontot az NBA-ben, ehhez 620 meccsre volt szüksége. (Ennél gyorsabban csak Wilt Chamberlain érte ezt el, neki 499 meccs kellett ehhez.) Nyolc nappal később az Orlando Magic ellen játszottak, akik egyáltalán nem duplázták őt, inkább a többiek levédekezésére koncentráltak. Jordan így 49 dobást vállalt, ami a legtöbb egész pályafutása alatt. A Magic végig meccsben maradt, majd hosszabbításban nyerni is tudott, Jordan 64 pontja is kevés volt.

A szezont 57-25-ös mérleggel fejezte be a Chicago, miközben Jordan zsinórban hetedszer is pontkirály lett. A rájátszást ellenállhatatlanul kezdték, söpréssel jutottak tovább az Atlanta (3-0) és a Cleveland (4-0) ellen is. A Caveliers elleni negyedik meccsen Jordan utolsó másodperces kosarára volt szükség, de készülhettek a New York Knicks ellen. A Knicks az alapszakaszban kiharcolta a pályaelőnyt, amit maximálisan ki is használtak a széria elején. Az első két meccset ők nyerték, miközben MJ 10/27-es és 12/32-es mezőnymutatókkal zárt. A második meccs előtti éjszaka a New York Times újságírója látni vélte őt Atlantic City-ben egy kaszinóban.

A média csak ezzel foglalkozott a harmadik meccs előtt, ugyanakkor az apja (James Jordan) kiállt mellette, sőt, azt állította, hogy az ő bátorítására ment el kaszinózni MJ. Azt is elmondta, hogy a fiának nincsenek problémái a szerencsejátékkal, neki a versenyzéssel vannak problémái. (Ezzel valószínűleg arra utalhatott, hogy mindig kereste a kihívásokat.) A harmadik meccset Pippen vezérletével 20 ponttal nyerte a Bulls, így Jordan 3/18-as dobásmutatója is belefért. A negyedik meccsen játszott először igazán jól, 54 pontig jutott ekkor. Az ötödik meccsen tripla duplát ért el (29 pont, 10 lepattanó, 14 gólpassz).

A Bulls behúzta a hatodik meccset is, így készülhettek a Phoenix Suns elleni döntőre. A túloldalon a friss MVP, Charles Barkley volt a legnagyobb sztár, aki egy ideig jó viszonyt ápolt MJ-vel is, de utóbbi kiábrándult, amikor meglátta Barkley edzésmunkáját az Olimpia alatt. A finálé első összecsapását a Chicago nyerte, miközben Barkley csak 9/25-tel dobott. A második meccsen mindkét sztár 42 pontig jutott, de a Bulls limitálni tudta Kevin Johnson és Dan Majerle játékát is, így már 2-0-ra vezettek. A harmadik meccs elképesztően szorosan alakult, végül 3 hosszabbítás után szépített a Suns. Jordan erre 55 ponttal válaszolt a következő meccsen, de az ötödik összecsapáson ismét közelebb zárkózott a Phoenix (3-2).

A hatodik meccs előtt egy nagy szivarral a szájában, már ünnepelve szállt fel a repülőre. 3 negyed után 8 ponttal vezettek, de 90 másodperccel a vége előtt 4 ponttal előrébb járt a Suns. Jordan felezte meg a különbséget, majd egy kivédekezett támadás után időt kért Jackson. A tervek szerint MJ kapta volna meg a labdát, de ő nem volt megjátszható, így Pippen végül Granthez passzolt, aki Paxson irányába továbbított. Paxson bevágott egy triplát, majd Grant jól védekezett az utolsó támadásnál, így Jordan – és a Bulls – harmadszor is bajnok lett. A döntő után megkérdezték tőle, hogy tervezi-e a visszavonulását, amire egyértelmű nemmel felelt.

A következő részben Michael Jordan első visszavonulásának körülményeiről olvashattok.

 

A cikk Roland Lazenby Michael Jordan: The Life című könyve alapján készült, ami először 2014-ben jelent meg az Egyesült Államokban. A statisztikák ellenőrzésében a Basketball Reference segített.

Képek forrása: Pinterest

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]