Rémségek birtoka – bezár az amerikai tornászok edzőközpontja

Az amerikai tornászlányok sikert sikerre halmoztak az elmúlt években. A diadaloknak azonban súlyos ára volt! Múlt héten jelentette be az Amerikai Torna Szövetség, hogy többé nem használják a Károlyi házaspár edzőközpontját, ahol közel 120, az esetek megtörténtekor még kiskorú tornászt, köztük későbbi olimpiai- és világbajnokokat molesztált a válogatott orvosa, Larry Nassar.

A texasi Károlyi-birtok nagyjából 75 km-re fekszik Houstontól. A válogatott edzőközpontja az amerikai tornászsikerek otthona. Itt végezték felkészülésüket a legnevesebb amerikai tornásznők, valamint olimpiai- és világbajnokok sora – többek között az aktuális kedvenc, a riói olimpián négy aranyérmet begyűjtő Simone Biles. A legnagyobb amerikai magántréningcentrum az erdélyi származású Károlyi házaspár tulajdona. Károlyi Béla és felesége, Márta óriási szerepet játszott az Egyesült Államok tornasikereiben. Szakmailag a legnevesebb és legelismertebb páros a sportág világában. Kemény, szigorú, brutális módszereikkel elérték, hogy a lányok a maximumot hozzák ki magukból. A világtól elzárt edzőközpont éveken át rejtegette szörnyű titkát, miszerint a válogatott csapatorvosa, Larry Nassar rendszeresen szexuálisan zaklatta a kiskorú tornászlányokat. A férfit decemberben 60 év börtönbüntetésre ítélték, s mivel a pereknek még nincs vége, akár további 125 évet is hozzátehetnek büntetéséhez.

Döbbenetesen sok, mintegy 120 tornász vádolja Larry Nassart azzal, hogy – visszaélve a helyzetével – szexuálisan zaklatta őket. Az áldozatok között az elmúlt évek legsikeresebb versenyzői is megtalálhatók, mint pl. Aly Raisman, McKayla Maroney és Gabby Douglas. A napokban tett bejelentésével Simone Biles tovább fokozta az indulatokat. A 20 éves versenyzőt, aki az USA egyik legnépszerűbb sportolója, szintén zaklatta Nasser. A lányok állításuk szerint még kiskorúak voltak, amikor a csapatorvos közeledni kezdett hozzájuk, s többször „speciális kezelést” alkalmazott rajtuk. A szüleiktől távol élő, külvilágtól elzárt tornászok gyermekként még nem értették, az orvos mikor lépi át a határt, sokszor a kezelés részének hitték Nasser zaklatását. A lányok szerint senki sem hallgatta meg őket, a szövetség igyekezett eltussolni az ügyeket. Egyelőre még kérdéses a Károlyi házaspár szerepe abban, hogy mennyit tudhattak Nasser bűnös tevékenységéről. Az nyilvánvaló, hogy az általuk létrehozott diktatórikus rendszer nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a csapatorvos szabadon molesztálhatta a lányokat.

Still going: Raisman seemed intent on making sure that Nassar saw her and the other victims in court

A vallomást tevő áldozatok Nasser tárgyalásán

Károlyi Béla sikerei az 1970-es években kezdődtek, amikor még román edzőként, Nadia Comanecit a csúcsra juttatta. Károlyi megváltoztatta a tornasportot. Elvei szerint egy tornászlánynak picinek kell lennie, ezek alapján választotta ki tanítványait. Szintén az ő nevéhez köthető a tornászok életkorának drasztikus csökkenése. Comaneci 13 évesen már Európa-bajnok volt, 14 évesen úgy szerzett olimpiai aranyérmet, hogy maximális 10 pontot is kapott. Károlyiék 1981-ben költöztek az Egyesült Államokba, feladatuk az amerikai tornasport felzárkóztatása volt. Ezt olyan nagy sikerrel hajtották végre, hogy az amerikaiak csatlakoztak a legnagyobb tornásznemzetekhez, győzelmet győzelemre halmoztak. Az elmúlt 4 olimpia során mindig amerikai lány nyerte az összetett versenyt, s a házaspár nagy szerepet játszott abban, hogy a torna az egyik legnépszerűbb sporttá váljon az Egyesült Államokban.

A sikerek mögött azonban kemény, autokratikus rendszer állt. Módszereiket már korábban is számos kritika érte. Károlyi Bélát még román edzőként azzal vádolta az 1980-as moszkvai olimpia román válogatott ezüstérmese, Éberle Emília, hogy edzője testileg is bántalmazta őt.

Maga a házaspár sem titkolta, hogy tanítványaikat a tökéletességre nevelik – ez gyakran keménységhez, lelki terrorhoz, a lányok teljes kizsigereléséhez vezetett. Simone Biles úgy nyilatkozott, jobban félt Mártától, mint a versenybíróktól. Mindig nyomás és teljesítménykényszer alatt edzettek, s gyakran sérülten is versenyeztették őket. Chellsie Memmel a 2008-as pekingi olimpián törött bokával tornászott, négy évvel később McKayla Maroney törött lábujjal nyert olimpiai ezüstérmet.

A texasi birtokon a térerő alig működött, így a lányok nehezen tartották a kapcsolatot a külvilággal. Családjaikat ritkán látták, a szülők megbíztak az amerikai tornaszövetségben. Valószínűleg az edzésközpontban történteknek csak egy része került felszínre, a tornászok csak évek múltán voltak képesek nyilvánosság előtt beszélni az őket ért megaláztatásokról. Károlyi Béla már korábban háttérbe húzódott, a riói olimpia után Márta is visszavonult. A birtokot azonban továbbra is edzésközpontként használhatta az amerikai válogatott. Csupán a múlt héten született meg a döntés, hogy a botrány hatására a szövetség felbontja az együttműködést a házaspárral.

Larry Nassart ugyan elítélték, s a lányoknak többé nem kell betenniük a lábukat a számukra rémálommá vált területre, a lelki sebek azonban nem gyógyulnak könnyedén. Győzelmeik mögött embertelen, fizikálisan és pszichésen gyötrő rendszer állt, amely a sikerek érdekében számos bűncselekmény felett is képes volt szemet hunyni. Az amerikai tornásznők minden egyes megnyert éremért súlyos árat fizettek.

Forrás: spiegel.de

Képek forrása: deadspin.com, dailymail.co.uk, hollywoodreporter.com 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]