A BDPK hallgatója a legeredményesebb amerikai diákok között

Németh Nikolett angol–biológia osztatlan tanár szakos hallgatót a Dél Utah-i Egyetemen elért kiemelkedő teljesítménye alapján nevezték a The National Society of Collegiate Scholars (NSCS) nevű társaságba, ahova az USA-ban tanuló diákoknak mindössze 20%-a kerülhet csak be.

Németh Nikolett, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjának hallgatója az elmúlt félévben a Dél Utah-i Egyetemen (Southern Utah University) folytatta tanulmányait, ameddig a járványügyi helyzet hazautazásra nem kényszerítette. Így a tervezett fél év helyett csak néhány hónapot tölthetett az Amerikai Egyesült Államokban, de ezt a rövid időszakot is maximálisan kihasználta: szorgalmának és kitartásának köszönhetően olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, hogy azóta az egyetem a legjobb hallgatói között tartja számon.

A nívós elismerésről ma reggel személyesen a Társaság igazgatója értesítette a magyar hallgatót. Levelében úgy fogalmazott, hogy ez egy olyan eredmény Nikolett számára, amire büszkének kell lennie, és számukra is megtiszteltetés, hogy meginvitálhatják maguk közé.

A Társaságba egyébként nem kisebb személyek kaptak meghívást, mint John McCain, az Egyesült Államok volt szenátora, Jimmy Carter, Georgia állam volt elnöke, dr. Robert Gates hadügyminiszter, a 2018-as Forbes-lista tagjai közül 16 ember és közel 200 Fulbright ösztöndíjas.

109824222_303000590817667_2592101479446944907_n

Nikolett egyébként arra a legbüszkébb, hogy a kint töltött idő alatt több amerikai egyetemmel és a National Science Foundationnel együttműködésben olyan peszticid-degradáló baktériumokat kutattak, amelyeket potenciálisan lehet használni arra, hogy a mezőgazdaságban dolgozó embereket és a katonákat megvédjék a rájuk veszélyt jelentő különböző vegyi és háborús anyagoktól. Mi több, olyan eszközöket volt lehetősége használni, mint amiket eddig soha máshol, továbbá számos új prezentációs technikával is megismerkedett az oktatóinak köszönhetően, amelyek a tanári pályáján igencsak hasznosak lehetnek az elkövetkezendőkben.

A tagság amellett, hogy óriási elismerés, számos új lehetőséget nyithat meg Nikolett előtt: többek között ösztöndíjas juttatásokat, vagy éppen a Semester at Sea programot, ami nagyjából 3,5 hónapig tartó, 12-14 országot és 4 kontinenst érintő tengerjárón való oktatást jelent 12-15 kredit értékben felvett tárgyakkal, és pár napos kirándulással egybekötve minden egyes érintett országban. Utóbbi mellesleg a Colorado State University munkatársai által van jóváhagyva, és ez az iskola felel az ott oktatott kurzusokért is. Ezenkívül exkluzív szakmai gyakorlatok tárháza, és a Fulbright ösztöndíj is elérhető magaslatokba kerülhet számára – utóbbira azok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel, megfelelő szintű angol nyelvtudással rendelkeznek, és az Amerikai Egyesült Államokban szeretnének továbbtanulni, oktatni vagy kutatni.

120200112_633415067343997_3047180090451629186_n

Hallgatótársunk a Facebookon osztotta meg ismerőseivel a hírt. „Először azt hittem, hogy valami átvágás, de tényleg valódi! Tényleg a legvadabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy valaha eljuthatok idáig! Ha valaki nekem ilyeneket mondott volna akárcsak három évvel ezelőtt is, biztosan körberöhögöm” – írta bejegyzésében. Hozzátette: „Ez a két külföldön tanulás többet adott nekem, mint bármi más eddigi életem során. Még talán fel sem fogom, mi mindent…”.

Nikolett 2018-ban az őszi félévet az angliai Manchesterben töltötte, ahol négy és fél hónapig az angliai Salford Egyetemen (University of Salford) végezte tanulmányait, amelyről mi is beszélgettünk vele. A sikeres külföldi féléven felbuzdulva döntött úgy, hogy a tengerentúli egyetemi életben is kipróbálja magát. Ez az elismerés is bizonyítja, hogy jó ötletnek bizonyult belevágnia az ismeretlenbe.

Kevesen tudják, de Niki az idei év júniusa folyamán egy négy- és egy öthetes online kurzust is elvégzett a világhírű Harvardon (Harvard University), valamint a Stanfordi Egyetemen (Stanford University). Előbbin a COVID-19 világjárványtól vezérelve egy „Ebola: Hogyan előzzük meg a következő világjárványt” nevű kurzusból szerzett okleveles képesítést, utóbbin pedig egy általánosabb témájú, „Gyermekek táplálása/élelmezése és főzés” tanfolyamot tudhat maga mögött sikeresen. Ezzel kapcsolatos posztjában úgy fogalmazott: „..világéletemben a legnagyobb törekvéseim közé tartozott az, hogy a két egyetem közül valamelyiknek részt vehessek a kurzusain (mindkettő összejött), szóval boldogan vágtam bele”.

Képek: Németh Nikolett archívuma

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]