10 vegetáriánus sportoló

Bár az ember azt hihetné, a versenyszerűen sportolók húst hússal esznek a fokozott fehérjebevitel miatt, valójában számos olyan versenyző van, akik növényi étrenden élve értek el nagy sikereket. Az alábbiakban tíz magyar, illetve külföldi vegetáriánus/vegán sportolót szeretnék bemutatni.

Johnny Weissmüller (1904–1984)

Egy temesvári német családból származó amerikai úszó, aki a sportkarrierje után Tarzant alakította.

1918-ban az apa elhagyta a családot, s a fiúk a Michigan-tó partján vízimentőnek álltak. Ekkor kezdődött Johnny úszói pályafutása, amely öt olimpiai aranyérmet hozott. Húszévesen a párizsi nyári olimpián három aranyérmet szerzett úszásban, valamint tagja volt a harmadik helyen végzett amerikai vízilabdacsapatnak; négy évvel később további két aranyérmet szerzett. 1922–1928 között 67 világrekordot állított fel. Hamarosan Hollywood sztárja lett mint Tarzan megszemélyesítője. Inkább úszónak tartotta magát, mint színésznek. 11 ember életét sikerült megmentenie. 20 éves korában egészségi okok miatt lett vegetáriánus.

Ian Murray Rose (1939–2012)

Az ausztrál úszó, aki már 17 évesen olimpiai bajnok lett (rögtön három aranyat nyert), születése óta vegetáriánus volt. Pályafutása alatt összesen négy olimpiai aranyérmet szerzett, és 15 világcsúcsot állított be.

1958-ban egy televíziós műsorban megkérdezték tőle, hogyan sikerült 3 aranyat nyernie ilyen fiatalon. Rose azt mondta: „Nem edzek többet, mint mások, csak vegetáriánus vagyok.”

Ian Murray Rose Kép forrása: http://www.nytimes.com/2012/04/16/sports/murray-rose-australian-olympic-swimming-star-dies-at-73.html

Ian Murray Rose

Bill Walton (1952–)

Bill Walton amerikai származású kosárlabdázó a profik bajnokságában többször volt az év játékosa, az év cserejátékosa és a rájátszás legértékesebb játékosa, valamint tagja volt az év csapatának, az év védelmi csapatának, és még hosszasan sorolhatnánk az érdemeit.

Játszott a Portlandben, a San Diegoban és a Boston Celticben. 1993-ban bekerült a Kosárlabda Hírességeinek Csarnokába. Nem szigorú vegán, csupán vegetáriánus étrendet követ.

Kőbán Rita (1965–)

Végre egy magyar a listán! A kétszeres olimpiai bajnok (1992; 1996) kajakozónk 1990-ben egészségi okokból hagyott fel a hússal.

„1990-ben […] kezdődő vastagbélfekélyem volt, egyik torokgyulladásból a másikba estem. Választhattam, hogy egy életen át gyógyszert szedek, vagy lemondok a húsról. Utóbbi mellett döntöttem, és két hónap után már jobb volt a közérzetem, a hajam, a körmöm, egy évre rá elkezdett a teljesítményem felfelé ívelni. Újabb egy év múlva pedig három érmet, köztük egy aranyat nyertem a barcelonai olimpián. Tizennégy évig egy falat húst sem fogyasztottam, most már néha, mondjuk, kéthavonta egyszer eszem pár karika szalámit vagy egy szelet sonkát.”

Kendrick Farris (1986–)

Farris, aki egyedül képviselte az USA-t a riói olimpián súlyemelésből, izraeli gyökereinek felfedezése és állatvédelmi okok miatt vált vegánná. A felesége egy átlagos napi étrendjét is elárulta:

Reggeli: zab vagy palacsinta

Tízórai: vanília- vagy csokoládéízű, növényi alapú fehérjeital

Ebéd: avokádós quesadilla

Edzés

Uzsonna: guacamole vagy fekete babból készült csipsz

Vacsora: fekete babból készült quesadilla

Lefekvés előtt (opcionálisan, ha éhes): fehérjeital

A 94 kilós sportoló egyébként 11. lett az olimpián.

Nem így képzelnénk el egy vegánt Kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=hjaXTkzvicE

Nem éppen így képzelnénk el egy vegánt…

Schirilla György (1939–1999)

Bár nem volt olimpikon, sem világbajnok, mégis elfér a listán, mivel hazánkban az elsők között kezdte népszerűsíteni az egészséges életmódot.

Szívbetegen született, az orvos azt mondta a szüleinek, hogy örüljenek, ha fiuk negyven évet megél. Életkilátásait tovább rontotta a kamaszkorában kapott, akkor gyógyíthatatlannak számító járványos gyermekbénulás. Későbbi hírnevét mégis betegségének köszönhette: amikor kicsúfolták, mert az egyik lába a gyermekparalízis miatt vékonyabb maradt, öngyilkossági szándékkal a jeges Dunába ugrott. Valahogy sikerült kievickélnie a hideg vízből, a kalandot megúszta egy tüdőgyulladással, sőt a beteg lábában megindult a vérkeringés. Ekkor döntötte el, hogy minden évben télvíz idején úszni fog, így 35 esztendőn keresztül évről évre egyre nagyobb közönség előtt vetette magát a jeges folyóba. Az úszásokra saját módszerével, futással és jógával készült. Schirilla az egészséges életmód apostola is volt, ehhez szorosan kapcsolódott a számára erőt adó vegetarianizmus. 12 éves kora óta nem evett húst, idővel áttért a teljesen növényi táplálkozásra. Az étrend mellett gyakorolta a vízkúrákat, a szabadban végzett aktív „mezítlábaskodást” és a pozitív gondolkodást, számtalan könyvben adta közre tanácsait az egészséges életmódról.

Carl Lewis (1961–)

Az amerikai futó rövidtávfutásban és távolugrásban jeleskedett, pályafutása alatt 9 olimpiai aranyérmet és egy ezüstöt nyert. Több világcsúcsot állított fel 100 méteren, valamint a 4 × 100 m-es és 4 × 200 m-es váltókban. A fedett pályás távolugrás világrekordját 1984-től tartotta, és 65 egymást követő győzelmével a sportág egyik leghosszabb veretlenségi sorozatát mondhatja magáénak.

Az aktív karriert 1996-ban fejezte be, utána színészkedett, és a politikai pályán is kipróbálta magát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1999-ben az évszázad sportolójának választotta.

carl-lewis-1

Carl Lewis

A hússal egészségi okok miatt szakított, erről így beszélt: „Az embernek nem kell a húsból a fehérje ahhoz, hogy sikeres atléta legyen. Őszintén: karrierem legjobb éve az első vegán évem volt.”

Venus Williams (1980–)

Őt nem hiszem, hogy be kell mutatnom, hiszen a világ leghíresebb teniszezőnője. Hétszeres Grand Slam-győztes, négyszeres olimpiai bajnok stb.

Venus 2011-ben döntött a vegán életmód mellett, akit a változásban egyébként húga, Serena is követett. Venus elsődleges motivációja az egészségének megőrzése volt, miután azonosították nála a Sjögren-szindrómát, amely egy krónikus autoimmun betegség. Életmódjának megváltoztatásával javult az állapota és a teljesítménye is, habár az elit sportolói körből a betegsége miatt kiesett.

Novak Djokovics (1987–)

És az egyik leghíresebb mai férfi teniszező, a szerb származású Djokovics.

Eddigi karrierje során 65 ATP-tornát nyert meg egyéniben, és egyet párosban. Tizenkét Grand Slam-tornán diadalmaskodott, hatszor az Australian Openen, amelyen ő az egyetlen teniszező, aki háromszor egymás után győzni tudott. Háromszor győzött a wimbledoni teniszbajnokságon, valamint kétszer a US Openen. 2016-ban – három döntő után – győzött a Roland Garroson is, így elmondhatja magáról, hogy megnyerte az összes Grand Slam-tornát, teljesítette a karrier Grand Slamet. A 2008-as pekingi olimpián bronzérmet szerzett egyéniben. 2008-ban, 2012-ben, 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is megnyerte az ATP-világbajnokságot. Összesen 22 Masters-tornán diadalmaskodott. A kiválóan sikerült 2015-ös szezonja során összesen 21 592 125 dollárt keresett meg a pénzdíjakból, ami rekordnak számít az ATP történetében.

Orvosai tanácsára lett vegán, sőt már vegán éttermet is nyitott Monte Carlóban.

Plant power Kép forrása:  http://macedoniaonline.eu/content/view/31517/50/

Plant power

+1: Mike Tyson (1966–)

Az egykori nehézsúlyú bokszoló kivétel, mert ő már visszavonulása után váltott a növényekre. Mike a különböző súlycsökkentő diétákkal való próbálkozásai után változtatta meg az étrendjét. Tyson szerint a húsmentes életmód segítette hozzá, hogy közel 60 kilót adjon le, és hogy csodálatosan érezze magát. – „A vegánná válás új esélyt adott arra, hogy egészséges életet éljek.”

Kiemelt kép forrása: https://officecuisine.wordpress.com/2016/03/10/i-was-vegan-for-awhile/

Képek forrása: 
http://www.nytimes.com/2012/04/16/sports/murray-rose-australian-olympic-swimming-star-dies-at-73.html
https://www.youtube.com/watch?v=hjaXTkzvicE
https://imasportsphile.com/olympics-1984-los-angeles-abc-profile-usa-carl-lewis/
http://macedoniaonline.eu/content/view/31517/50/

Források:
http://www.origo.hu/sport/egyeni/20130307-koban-rita-interju.html
https://olimpia2016.24.hu/olimpiai-hirek/2016/08/15/de-mit-eszik-egy-94-kilos-vegan-sulyemelo-aki-kijutott-az-olimpiara/

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]