Világmegváltók, figyelem, pénzeső következik!

Épp megoldottad a nemzetközi ivóvízválságot? Összeraktad a garázsban a Siri 2.0-t? Vagy netalán írtál egy feltörhetetlen online bérletvásárló programot a BKK-nak? Akkor ne habozz, jelentkezz az NKFIH-nél, és várd a pénzesőt!

Az elmúlt két évhez hasonlóan idén is kihirdette pályázatait a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH). A kijelölt keretösszeg nem kevés, 61 milliárd forint, amit persze nem egy projekt, vállalkozás kap meg, de azért nyertesekre lebontva sem kevés deákferiről beszélünk: a vállalkozások 30-tól 500 millió forintig terjedő összeget zsebelhetnek be, ha képesek megfelelő eredményeket felmutatni. A Nemzeti kiválósági programban résztvevők pedig projektenként 1-1 milliárd forintnyi támogatásra pályázhatnak. Itt persze szigorúbb a megkötés, a kutatásnak illeszkednie kell az 5 kijelölt „tematikus alprogram” egyikéhez.

  •       Az ELI-hez kapcsolódó, elsősorban kísérleti kutatások Nemzeti Programja (a szegedi ELI lézerközpontban induló kutatások ösztönzésére)
  •       A mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatások Nemzeti Programja
  •       A társadalom biztonságát elősegítő Nemzeti Program (pl. a a cyber-biztonsághoz kapcsolódó kutatások és alkalmazások)
  •      „Tiszta ivóvíz” Nemzeti Program
  •      Fehérjetudomány és alkalmazásai Nemzeti Program

Ezenkívül még benyújtható pályázat versenyképességi és kiválósági együttműködések elnyerésére, ahol szintén szigorúbban kötöttek a támogatható kerületek, mint a vállalkozások esetén. Olyan pályázatok vehetnek részt, amelyek például az alkalmazott ipari kutatást,  a piacra jutást vagy éppen az immateriális javak beszerzését célozzák meg. Erről a teljes lista és a pontos pályázati kiírás itt található meg.

a kép forrása: evolving-science.com

a kép forrása: evolving-science.com

A pályázat célja, hogy az ország legversenyképesebb kutatóműhelyei támogatást nyerhessenek, hogy olyan összetett társadalmi, gazdasági problémákat küzdhessenek le, amelyek megoldásai csak a kutatói és vállalati szféra hatékony együttműködésével jöhetnek létre. A kijelölt keretből is jól látszik, hogy az NKFIH célja az ilyen jellegű, hosszútávon is fenntartható együttműködések támogatása.

„Kiemelten figyeljük a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások innovációs aktivitását, az elmúlt évek tapasztalatai alapján most két pályázati modellben ösztönözzük innovációs tevékenységük megerősítését, hogy mielőbb növekedési fázisba juthassanak.  2018-ban összesen 10 milliárd forintra kifejezetten ők pályázhatnak. Másrészt Magyarország kutatói több területen a nemzetközi élvonalba tartoznak, az általuk elért eredmények pedig a vállalatokkal együttműködve válhatnak széles körben alkalmazott megoldásokká. Ezt az együttműködést szintén jelentős hazai forrással ösztönözzük” – mondta Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke az új pályázatok meghirdetése kapcsán.

Hajrá mindenkinek, aki épp jobbá akarja tenni a világot, és csak egy kis lökés hiányzik neki!  

forrás: NKFIH

 

a kiemelt kép forrása: ird.govt.nz

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]