Átfogó sportkutatás veszi kezdetét

Több mint 1,4 milliárd forintos pályázati forrásból egy európai színvonalú, a sport és az extrém igénybevétel vizsgálatával a fizikai teljesítmény növelésének lehetőségét kutató kiválósági központ létrehozását indította el a Pécsi Tudományegyetem. A hétfőn bejelentett projekt keretein belül létre hoznak egy tudásbankot is.

A Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem konzorciumi partnerségével megvalósuló, Európai Uniós forrásból finanszírozott négyéves projekt célja egy olyan hiánypótló kiválósági központ kialakítása, amelynek fókuszában a sportteljesítmény és az egészség áll. A kutatások a sporttevékenységek egészségmegőrző hatásainak vizsgálatán keresztül “a magyar sport teljes körét, kiemelten az élsportot szolgálják” – közölte a PTE.

Az írásos összegzésben kiemelik, az egyetem már meglévő eszközparkjának és kutatói körének bővítésével, a tudományos kutatások segítségével gyakorló szakemberek számára is hasznosítható eredményeket céloz meg, amelyek hozzájárulnak a sportakadémiák, klubok, egyesületek hatékonyabb működéséhez.

Közölték: a műhely munkájának alapja egy olyan tudásbank létrehozása, “amely nemzedékek számára teszi lehetővé az egészséges teljesítményfokozás követését és megvalósítását”. Több száz, laboratóriumi körülmények között és pályatesztek során elvégzett teljesítménydiagnosztikai mérést, valamint biológiai minták molekuláris szintű feldolgozását tervezik. Az így nyert információkkal nagy pontossággal feltérképezhetővé válik a sportolók teljesítménye. Az edzésmódszerek adatainak összehangolásával pedig lehetőség nyílik a sportolói teljesítmény fokozására, sportág- és sportoló-specifikus edzések és módszerek kidolgozására.

A közlemény Tóth Miklós egyetemi tanárt, a projekt szakmai vezetőjét idézve kiemelte: “a kutatás eredményeként létrejövő, nyilvános tudásbank adataiból valamennyi sporttudományi szakember profitálhat”, az hozzájárul a magyar sport, illetve parasport a világversenyeken történő minél eredményesebb szerepléséhez is.

forrás: magyarhirlap.hu

kép: mlssoccer.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]