Húsvét a világ körül

A magyar népszokásban a húsvét egy színes és változatos ünnepnek tekinthető, de érdemes körülnézni a világban, hogy más nemzetek miként töltik el az ünnepnapokat, hiszen sok-sok érdekességet megtudhatunk. Lássuk, hogy a világ többi részén miként tartják a keresztény vallás legfontosabb ünnepét.

Finnország
Finnországban a húsvétot megelőző nagyhétnek fontos jelentősége van, hiszen ez a hét az elcsendesedés időszaka. Leginkább a nagypéntekhez kapcsolódik a vendégeskedés, a hangoskodás és a munkavégzés tilalma. Hagyományosabb körökben ételt is csak alkonyat után vesznek magukhoz az emberek. Ezt az időszakot a finn kultúrában csendes hétnek nevezik, ami Krisztus feltámadásának ünnepéig tart. A finn húsvét jellegzetes étele a mämmi, a malátából és rozslisztbõl sütőben készült sűrű, édes kása. Elkészítése kicsit hosszadalmas: az ételhez való rozslisztet, malátát és vizet fokozatosan keverik össze, közben állni hagyják, hogy a keményítő az enzimek segítségével maltózzá alakuljon, végül kb. három órán át sütik. Régen, a cukorfogyasztás általánossá válása előtt az év téli időszakában ez volt az egyetlen mód az ételek édesítésére.

Spanyolország
A Semana Santa során a spanyolok leginkább körmeneteket tartanak, ami azért sokban különbözik a mi eseményeinktől. A legszembetûnõbb különbség az az, hogy minden körmenet felvezetõ csoportja egy hatalmas, virágokkal, gyertyákkal gazdagon feldíszített, bibliai jelenetet vagy személyiséget ábrázoló szoborépítményt cipel. Mivel ez a feladat nagy megtiszteltetésnek számít a spanyolok között, nagyon sokan jelentkeznek rá. Szükséges is, hiszen az említett szobor akár 2 tonnát is nyomhat. A körmenet órákig tart, amely során énekelve, lassú léptekkel haladva közlekednek. Sokan beöltözve, arcukat eltakarva, mezítláb, láncokkal a lábukon, önmagukat sanyargatva vesznek részt a körmeneten, így ez egy kívülálló számára mindenképp fényképezni való esemény.

Fülöp-szigetek
A Fülöp-szigeteken szó szerint komolyan veszik a húsvétot, hiszen még az egyház határozott tiltakozása ellenére is át akarják élni Krisztus szenvedéseit, ugyanis akadnak olyanok, akik keresztre feszíttettik magukat, kezüket-lábukat pedig szögekkel üttetik keresztül. Akad olyan hívő, aki már 26. alkalommal végzi el ezt a rituálét. Idén összesen 22-en élték át Jézus Krisztus keresztre feszítését a Manilától északra fekvő San Fernandóban. Bár a Fülöp-szigeteken a katolicizmus a spanyol gyarmati uralommal vette kezdetét, ez a hagyomány alig több mint fél évszázados. Három egymáshoz közel eső faluban – San Fernando mellett Santa Luciában és San Juanban gyakorolják. A keresztúton a vállalkozó hívőket önostorozók hada kíséri. Ők fabotokkal és bambuszból készült speciális pálcákkal verik véresre saját hátukat.

Forrás: finland.hu, gepnarancs.hu, spanyolportal.hu
Kép: cdn.funcheap.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]