Csak 30 nap, de végig bírod csinálni?

Gondolom, mind ismeritek a 30 napos kihívásokat-legalább hallomásból. Ha hozzám hasonlóan már ki is próbáltátok őket, akkor jól tudjátok, hogy nem olyan egyszerű végig csinálni, mint amilyennek elsőre tűnik. Minden nap csak egy kicsike edzés, pár percet igényel, nem is lesz megerőltető, 5-10 körrel emelkedik csak és még pihenőnap is van. Ez egy álomedzés! Vagy mégsem?

Év elején kezdtem neki ezeknek a kihívásoknak, így –március lévén- már nyakig benne vagyok a harmadikban. A karácsonyi és újévi falatozások (nagyi sütije, családi ebédek, cukros üdítők) és a téli szüneti semmittevés után január elsejével nekiláttam, hogy fitten tartsam a testemet a 2016-os évben is. Elsőként a legklasszikusabbal, a lányoknak leginkább vonzóval, a feneket és combokat formáló guggolás kihívással kezdtem. Találtam is táblázatot hozzá, ami alapján dolgoztam, és belevágtam. Haladtam a gyakorlattal, minden nap egy kicsivel többet guggoltam, közben pedig reménykedtem, hogy látszik az eredmény. Látszott is, formásodott, aminek formásodnia kellett, január 30-án pedig hatalmas elégedettséggel tettem meg az utolsó (az aznapi 250. – kettőszázötvenedik!!) guggolást. A hó közepén rátaláltam egy honlapra is, ahol rengeteg táblázat van, amely 30 napos kihívásokra épül (erről később), így a határidőnaplómat gyorsan ki is töltöttem: január-guggolás, február-felülés, március-fekvőtámasz, április-karedzés, és így tovább.

30-day-fitness-challengeVéget ért a vizsgaidőszak, érkezett a február, az órarend, a teendők, a kedvenc hétfő esti pilates és az időhiány. Belevágtam a felülés kihívásba, hiszen a lapos has szép, de meg kell érte dolgozni. Nem hasprést csináltam, hanem rendesen felültem és alig vártam az 5. napot, amikor végre nem kellett felülésezni. A 15. nap környékén végleg abba hagytam, pár nap múlva pedig meg is bántam a feladást. A saját büntetés márciusra: fekvőtámasz és felülés kihívás párhuzamosan! Persze ez nem egy rettegett és nagy feladat, de mégis sokkal elszántabban kezdtem bele minden délelőtt a napi rutinba, mint azelőtt. Egyik barátnőm tanácsára váltottam felülésről hasprésre, ami valóban hatásosabb, illetve egyre több szabályos fekvőtámaszt tudok megcsinálni egyhuzamban, amire iszonyatosan büszke vagyok.

Számomra fontos a tapasztalat, nem akartam úgy írni erről az edzésfajtáról, hogy nem próbálom ki. Van néhány tipp is, amit szívesen megosztok:

• guggolásnál helyezkedj csípőszéles terpeszbe és addig menj le, amíg lent van a sarkad! Úgy is végezhető a gyakorlat, hogy mélyebbre helyezkedsz és aprókat rugózol úgy, hogy nem jössz föl teljesen. A terpeszed lehet nagyobb, így más izomcsoportra edzel.

a hasprés azért célravezetőbb, mert közben végig feszítve van a hasizom. Felülés végzése közben, ha felültél, megpihen az izom, hasprésnél nem. Figyelj arra, hogy ne csak a fejedet emelgesd, hanem a lapockád is váljon el a talajtól.

• fekvőtámasz esetén be lehet iktatni néhány másodpercnyi planket, ha már fáradsz, és nem hajlik a könyököd. Én tízesével osztom be a gyakorlatokat, ha pedig nem kerek szám az aznapi, akkor a legelső körben csinálom a legtöbbet (pl.: 32-nél 12-10-10).

• lehet női fekvőt is csinálni, ha úgy kényelmes, és úgy tudsz a legsikeresebben haladni.

A legfőbb tanács pedig, hogy ne add fel! Iskolából vagy 30-day-ab-challengemunkából hazaérve behuppanni a fotelbe és megvacsorázni a legjobb dolog. Este elmenni egy buliba, beülni a törzshelyedre a barátaiddal, esetleg pizsamában sorozatot nézni felülmúlhatatlan. De mindenképp szakíts időt a napi edzésre. Iktasd be a kondi előtt, aerobik után, táncóra pihenőjében. Akármilyen kimerültnek érzed magad, vagy már indulásra kész vagy az esti összejövetelre, csináld meg azt a 25 fekvőtámaszt. Amilyen kevés a napi adag ebben az edzésformában, olyan könnyen meg is lehet róla feledkezni. Nekem is volt olyan, hogy egy pihenőnapot elcsúsztattam, mert este beszippantott a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot, de ebből ne legyen rendszer! Jó, hogy van a tervben pihenőnap, de ezzel ne éljünk vissza.

A honlap pedig, amit fent említettem tele van 30 napos kihívást felmutató cikkekkel. Tartozik hozzá egy rövid bevezető szöveg, egy videó a gyakorlat helyes elvégzéséről és egy táblázat. Angol oldal, de szerintem ez senkinek sem okoz nehézséget. Egyetlen gond, hogy a táblázatok fizetősek lettek (januárban még nem voltak azok), de ez kijátszható: a Google-be be kell írni, hogy 30 days challenges és a képek között lehet is válogatni. A honlap előnye még, hogy tartalmaz recepteket egészséges ételekről, amelyek közül egyik sem igényel Gordon Ramsay-féle szakácstudást.

Ha úgy érzitek, hogy Kihívás elfogadva!, akkor látogassátok meg a honlapot és vágjatok bele! A pihenőnapokra ajánlok néhány nem mindennapi edzést, valamint az alakformálás jegyében néhány tippet, hogy hogyan legyen sikeres a diétátok. Csak 30 nap, de mégis hatásos!

képek: www.fitwirr.com, www.fitgirlcode.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]