Nem mindennapi edzések minden napra

Ha már unod a klasszikus edzésformákat, a konditeremben nincs kedved a már jól ismert rutint végigcsinálni, akkor ez a cikk neked készült. Itt néhány olyan edzéstervet mutatunk be, amelyek eltérnek a szokásostól. Na nem a felülés 20 újdonsága jellegű cikk ez, hanem a klasszikusok új köntösbe való öltöztetése. A mellékelt képeken pedig láthatjátok az adott edzés menetét!

Amikor már nincs kedved belecsapni hétfő délután az aznapi edzésbe, ha már ötleted sincs, mi legyen a következő napi rutin, akkor vannak apróságok, amik segíthetnek. Legelső sorban a zene az, ami feldobja a mozgást, a ritmusra sokkal jobb mozogni és még énekelni is lehet közben, ami plusz energiát igényel. A konditermekben és a csoportos edzéseken is mindig szól a zene. Hallgasd a kedvenceidet, az aktuális hangulatodhoz passzoló dalokat, esetleg a Youtube-ra beírt workout music (vagy hasonlók) után kihozott találatokat. Persze lényeges, hogy egyezzen a zene és a gyakorlatsor ritmusa, ne Ed Sheeran romantikus lassúira menjen a zsírégető aerobik!

2c28b78b82233217a8efa5237a28f851Ha megvan a zene, jöhetnek a gyakorlatok. Olyan gyakorlatsorokról írok most, amik nem mindennapiak, általában valami móka köré épülnek. Elsőként itt az ábécés edzés, melynek a neve nem rejt semmi titkot. Általában a saját neveddel, beceneveddel dolgozol, vagy egy kitalált szóval. Plusz izgalomként felütheted a szótárat és az ott fellelt szó betűiből alakítod ki a rutint. Így nem lesz unalmas, hogy mindig a Kiss Géza betűit kell végig edzened, és nem bosszankodsz, hogy sosem jutsz el az m-ig, illetve izgalmas lesz edzeni a macskagyökér, az orángután, esetleg a porszívó szavak betűire. És milyen fura lesz, amikor az edzőteremben a legelső dolog nem az átöltözés, hanem a szótárolvasás lesz.2df869364244d1775db0a17e4d8146f8

Következő bohókás edzés még a tévénézést is megengedi, sőt, kötelezi! Ezek az edzések ismert, sokak által kedvelt sorozatokra épülnek. Léteznek ilyen ivós játékok is, de ez a cikk most az egészségért van és nem ellene! Tehát a sorozatos edzéssorozatnak a lényege, hogy az adott műsor legjellemzőbb szegmenseire épít, így ha a Trónok harcában valaki meghal (valljuk be, elég gyakori eset), akkor bizonyos mennyiségű felülést kell végezni. Ez létezik sportmérkőzéses verzióban is: ha az amerikai fociban toutchdown van, akkor 20 négyütemű fekvőtámaszt kell végrehajtani, ha pedig reklámblokk, akkor 30 másodperc plank a feladat. Van szuperhősös rutin is, tehát akár Pókemberes, Batmanes, Wonder Womanes edzést is csinálhatsz. Ha van kedvenc sorozatod (miért ne lenne?), akkor itt biztos megtalálod a hozzá kreált edzéstervet. Nagy előny ilyenkor, hogy a 20 guggolás végeztével vissza lehet ülni a kényelmes fotelba és nézni tovább, ahogy Sherlock és Watson nyomoz.

1f01c14808c85292b41dad5cd1527dfd A harmadik tervezet is enged egy kis pihenőt, pontosan egy pénzfeldobásnyit, hiszen a flip a coin workoutnak ez a lényege. Kétesélyes a játék, fej vagy írás, vagyis helyben futás vagy terpesz-zárszökdelés. Nem annyira variábilis, mint az ábécé-edzés, de ebben is van fantázia. A képen 9 kör van, de simán bővíthető saját ötletekkel. Izgalmát itt is az adja, hogy nem tudni előre, ma milyen területet edzel. A rutin tartalmaz felülést, sarokemelést, fekvőtámaszt, magastérdemelést, hasprést, szinte mindent, ami kell.

Végül, de nem utolsó sorban, itt egy táblázat, amelyen minden nap más edzést kell végezni. Az előzőkhöz hasonlóan itt is a változatosság az, ami megnyerő, viszont a negyedik héten már érdemes egy másik táblázatot keresni. Kb. 8-9 gyakorlatot ír elő egy napra, tempótól függően olyan 40-50 perc alatt elvégezhetőek. Hátránya, hogy hiányzik belőle a pihenőnap, ami egy edzéstervezet szerves része kell, hogy legyen. 792103c9b4cc08b8e7a645ed70d1f638Elvész az izgalom része is a dolognak, hiszen már előre tudható, hogy hány másodperc plank és hány térdemelés lesz aznap, de még így is változatosnak mondható.

Egyik edzésforma sem koncentrálódik bizonyos területekre, inkább egész testes, átmozgató jellegűek. Minden edzéskor (az adott gyakorlatsor alatt és a hosszabbtávú tervezetekkor is) eljön az a pont, amikor elfáradsz, leülnél, esetleg fel is adnád. Ilyenkor érdemes beiktatni az efféle rutinokat. Kicsit mások, nem hétköznapiak, de ugyan úgy átmozgatnak és fitten tartanak. A cikk elején említett zene mellett a másik fő elem a testmozgás során, hogy az elérni kívánt cél mindig legyen a fejedben: milyen jó lesz fitt testtel végigvonulni a strandon, olyan jó lesz számolni a kockákat a hasamon, amikor pedig a kiszemelt megdicséri a bicepszemet/feszes fenekemet, az már csak cseresznye a habon.

Ne feledjétek viszont, hogy az egészséges életmódnak nem csak a rendszeres testmozgás a része, hanem az egészséges táplálkozás is (ez alatt nem a koplalást értem)! Ha elkötelezettek vagytok testetek egészségével kapcsolatban, akkor forduljatok szakértőkhöz, látogassátok az ELTE BEAC edzéseit, olvassátok el, hogyan lehet sikeres a diéta, és iktassatok be az itt felsoroltak közül néhány edzést a rutinotokba.

képek: www.pinterest.com , www.huffingtonpost.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]